Szkeptikus blog

A Szkeptikus Társaság tagjainak közös blogja

Mesevilágok

Miért vesz körül minket ennyi csacsiság? Nem hiszek az „emberi butaság” típusú magyarázatokban. Nem hiszem, hogy az lenne az ezotéria-jelenség helyes leírása, hogy emberek butaságokat igaznak gondolnak. Inkább az igaz és a nem igaz közötti határ léte bizonytalan és/vagy érdektelen számukra. Mint a mesében.

A gyermeklélektan egy alapvető gondolata, hogy a gyerek nem húz határt a valóság és fantázia közé. Tudja persze, hogy azt kell mondani papának-mamának, hogy ő tudja, hogy csak játszásból űrhajósbácsi (tegnap hajóskapitány volt), és hogy csak a mesében van hétfejű sárkány – de ez számára nem releváns. De ha felnő, akkor kereső foglalkozása gyakorlásához már konzisztensen és a valóságnak megfelelően kell tudnia, hogy kapitány-e vagy űrhajós, vagy esetleg valami más – különben munkaképtelen és téveszmésnek minősítik. Ettől még szívesen fog kitalált történeteket olvasni, abba beleélnie magát, vagy esetleg a Second Life-ban játszani egy szerepet. Csak már határozottabban át kell élnie a valóság és a képzelet közötti különbséget.

De ez a felnőtté válás nem valami programozott dolog, amin minden szempontból mindenki átesik egy meghatározott életkorban. Különböző vonatkozásokban másképp és máskor tanuljuk meg, hogy van igaz és van hamis, illetve hogy ezt el lehet és el kell dönteni. S ez a tanulási folyamat legalább annyira az emberiség történelmi felnőtté válása, mint egyéni tanulás. Az antikvitást az emberiség gyermekkorának is szokás nevezni. Az antik mitológia felnőtt emberek mesevilága volt: nem tévedésben voltak az Olümposz lakóit illetően, hanem nem volt releváns számukra, hogy tényleg úgy van-e. Nem jutott eszükbe felmenni az Olümposzra és ott szétnézni. Nem voltak vérre menő hitviták, nem volt zavaró, ha a szomszéd városban másik istenről mondtak másik mesét. Na bumm, olyan isten is van, miért ne? A nagy egyistenhitek már másképp működnek: azt várják, hogy egyértelműen igaznak gondolják őket, az ellentétes nézeteket pedig akkor logikai szükségszerűségként hamisnak. Ez valami más, s ez egy fontos kulturális átmenet.

Már évszázadokkal később felnőtt emberek játszásból Nagy Déli Kontinenst rajzoltak egyébként tényalapú világtérképekre, mert miért ne? Aztán hajósok évszázadokig keresték a képzeletszülte kontinenst, hisz senki sem tudhatta, miért is rajzolták oda. Nem volt világos határvonás mese és valóság között. A gondosan berajzolt fehér folt a térképen – azaz annak pontos számontartása, hogy mi az, amit tényleg tudunk, és mi az, amit nem – egy meglehetősen modern invenció. Hány évszázaddal is követi mondjuk az euklideszi geometria megalkotását?

Azok a dolgok, amelyeket a modern világkép ezotériaként határol el, olyan képzeletvilágok, amelyekről álmodóit nem érdekli igazán, hogy igaz-e. Nem tévedésben vannak, hanem nem releváns számukra az igazság. Felnőtt emberként tudják, hogy nem űrhajósok, de gyermeki lélekkel olvassák a horoszkópot. És nem zavaró, ha tegnap másik újságban mást mondtak róluk. Na bumm, megfér bennünk mindkettő. Nem kell eldönteni. Tanult emberként e közben valószínűleg tudják, hogy a csillagkép, mint égi objektum nem is létezik. S miért ne mondjunk mesét Emese álmáról? Eleink is mondtak, és jól voltak vele. Tovább is gondolhatjuk, esetleg egészen a majákig visszamenően.

Hogy volt-e evolúció? Semmi nem kényszerít minket arra, hogy fontosnak tartsuk eldönteni – ettől még izgi, hogy ezt is lehet mondani, meg azt is. Ha a legellentétesebb gondolatokat lehet hirdetni „értelmes tervezettség” címen, akkor ennek egy lényege van: nem ismerni azt az élményt, hogy TUDJUK. Nem ismerni azt az élményt, hogy el lehet dönteni. Hogy van igaz és hamis, és hogy tudósnemzedékek megdolgoztak azért, hogy három tizedesjegyre ismerjük a Naprendszer korát. Számukra a 4,55 milliárd év is egy mese, meg a 6000 év is egy mese. Lehet, hogy értik már, hogy a kettő egyszerre nem lehet igaz – de ettől még nem lesz muszáj dönteni közöttük. Vagy ha mégis, akkor szabad az alapján dönteni a két számérték között, hogy melyikhez kapcsolódik a szívünknek kedvesebb mese.

A homeopátia egy teljesen rendben lévő logikus ötlet a 19. sz. elejének kulturális szintjén. Ne feledjük: csak száz évvel később, a 20. század elején vált világossá, hogy mekkorák is az atomok. Ekkortól lehet csak tudni, hogy egy bizonyos hígításon túl nem marad semmi az anyagból. És a duplavak gyógyszerteszt sem volt ismert a 19. században. Az emberi tudás azóta továbblépett, de homeopátia, mint egy mese, amit jó mesélni (sőt: betegségben megnyugvást is adhat), megmaradt pontosan olyannak, amilyennek eredetileg kitalálták. S ellenőrizni a dolgokat a mesevilág szabályai szerint azőta sem kell. Nem csalás, nem ámítás: mesebeszéd. Azt halljuk, hogy nagy hígításoknál nem marad semmi a hatóanyagból? Na bumm, mondunk mesét a víz memóriájáról. Nem gondoljuk annyira komolyan, hogy akkor elkezdjük ezt a jelenséget kutatni – Nobel díj járna pedig a vízmemória felfedezéséért. Csak mondjuk, hogy kerek legyen a mese a homeopátiáról. De a vízmemória helyett mondhatunk másik kiegészítő mesét is, rezgésekről és energiáról – ez eredetileg a biorezonancia mesevilág része volt, de hát miért ne kombinálhatnánk?

Állítom, hogy a homeopátiát használók túlnyomó többsége, még ha azt is mondja, hogy „hisz” benne, igazából nem a „tudom, hogy úgy van”, hanem a „szeretem ezt a mesét” lelkiállapotában viszonyul hozzá. Ezért nem érdekli a duplavak próba statisztikai szignifikanciája – akkor sem, ha történetesen tudja, mi az.  Hasonlóképpen állítom, hogy azok túlnyomó többsége, aki „hisz” az asztrológiában, amúgy tudja, hogy nem szabad komoly, és tőle számon kért döntést erre alapoznia.

A probléma akkor van, amikor az ezoterikus mesék olyan szituációkba kerülnek bele, amikor az igazságértéküknek már tétjük van. Ha valaki katonai döntést alapoz horoszkópra. Ha valaki nem a pszichoszomatikáját kezelteti homeopatikusan, hanem a daganatát. Ha valaki cinikusan sok pénzért komolyan elhiteti emberekkel a biorezonanciát. Ha agresszíven azért harcolnak, hogy az evolúcióellenességet tudományos elméletként oktassák. Pontosabban, ha azért harcolnak, hogy az iskolában ne derüljön ki a gyerekek számára, mennyivel felette áll a modern tudományosság a mesevilágnak.  Akkor azt kell mondani, hogy NEM.

Egyébként pedig mulassunk jól. Fel fogunk nőni…

A bejegyzés trackback címe:

https://szkeptikus.blog.hu/api/trackback/id/tr11775222

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Emelkedik a Kárpát-medence rezgésszáma 2010.02.22. 08:01:45

Hoaxvadászunk újabb fantasztikus levelet kapott, amely arról számol be, hogy a Szellemvilág beavatkozik a magyar választásokba. És vannak honfitársaink, akik teljes komolysággal küldözgetnek ilyen híreket!Az alábbiakban változtatás nélkül közöljük az e...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2010.02.22. 08:16:03

Remélem, Gyógyi úr is elolvassa ezt a bejegyzést.

pounderstibbons 2010.02.22. 08:33:51

@Rorschach:

Á, neki majd személyesen Kryon lejelenti az egyik adásában, hogy ez itten hülyeség, és kész.

Derwish 2010.02.22. 10:19:27

Jó ez a cikk, sok igazság van a leírtakban.Sajnos a mai ezotéria hóbort,ami egyben egy óriási üzlet is pontosan azt teszi(tette tönkere)ami esetleg értékes lehetne a mai emberiség számára a régi bölcsességből ősi hagyományokból.Elég sok könyvet olvastam a keleti vallásokról,meditációs technikákról,amelyek hatása jó az ember számára .Nem lehet véletlen,hogy egy olyan fejlett országban mint Japán a legnagyobb cégek vezetői is eltöltenek legalább 2 hetet minden évben egy zen kolostorban és meditációt gyakorolnak.
Szeretném felhívni a figyelmet egy ma este 23.20 -kor a Duna TV vetítendő francia ismeretterjesztő filmre,ami tudományos szempontból járja körbe a témát.
A címe: Szerzetesek a laboratóriumban

Derwish 2010.02.22. 10:23:50

@Derwish:
"A buddhisták 2 500 év óta tanulmányozzák az emberi elmét anélkül, hogy bármilyen tudományos eszközzel rendelkeztek volna. Kifejlesztették a meditáció technikáját, amely iránt a nyugati tudósok is egyre nagyobb érdeklődést mutatnak, hiszen ők maguk is az elme működését próbálják megfejteni. Húsz évvel ezelőtt indult be egy "Szellem és Élet" (Mind and Life) elnevezésű program, amelynek keretén belül nyugati tudósok tibeti buddhista szerzetesekkel együtt próbálnak válaszolni arra a kérdésre, hogy mi a kapcsolat test és lélek között."

-majd meglátjuk:)))

suburru 2010.02.22. 10:29:56

Géza, grt, nagyon jó!

Egy mozzanatával nem értek csupán egyet: sztem a homeopaták egy része nem a "szeretem ezt a mesét" lelkiállapotban közelít, hanem az "engem meggyógyított, mondhatnak az orvosok, amit akarnak" alapon. Azaz őket nem érdekli semmilyen kísérlet, sem az, h tényleg attól gyógyultak-e meg, sima placebó volt-e v bmi más. Persze csakugyan ott van a "Mari néninek, sőt az amerikai John Smith-ek is használt" attitűd is. :)

De ez inkább csak kötözködés volt, még egyszer grt!

Etalon 2010.02.22. 10:45:48

@suburru: tegyük hozzá, hogy sok helyen (szándékosan vagy sem) a homeopátiát összemossák a természetes gyógymódokkal. Amikor a barátnőmnek akartam megmagyarázni, hogy a homeopátia mekkora agyatlanság, akkor azzal vágott vissza, hogy miért lenne az, hiszen még az orvosok is javasolják a kammillateát. WTF? Kiderült, hogy a munkahelyén valaki a szárított kamillát homeopátiás szerként árulja (több más termékkel együtt).
Jó módszer, keverjük a mesét a valósággal, hogy hihetőbb legyen :)
(megmondtam neki, hogy attól az embertől kamillát se vegyen, mert még a végén rábeszéli valami hülyeségre)

zerohu 2010.02.22. 13:41:46

Jo cikk. A hetkoznapi ember, a fogyaszto biztosan igy mukodik. Erdekes lenne arrol is elgondolkodni hogy aki az ezoterikus szolgaltatast nyujta az mennyire hisz a mesekben, vajon tudja-e hogy a dolog nem mukodik? Akkora atelessel szoktak rola meselni hogy az ember hajlamos azt hinni hogy o maga is elhiszi, pedig valoszinubb hogy csak a penz miatt csinalja.

ashnur · http://blog.elni.hu/ 2010.02.22. 14:15:58

"Nem hiszek az „emberi butaság” típusú magyarázatokban. Nem hiszem, hogy az lenne az ezotéria-jelenség helyes leírása, hogy emberek butaságokat igaznak gondolnak."

Ez az igazi érvelés, a "nem hiszem" és kész :).

Persze amit leír annak is lehet/van értelme, de maradjunk annál, hogy amikor felnőtt nők és férfiak az szerint választanak párt és döntik el előre, hogy valakivel jó lesz-e együtt élni vagy sem, vagy hogy milyen az ágyban, vagy mennyire jó férj, feleség, hogy melyik hónapban született, és hova esik az aszcendense, az nem csak mesevilág, hanem kőkemény hülyeség.

Lamia 2010.02.22. 22:02:51

Állítólag Japánban komolyan veszik a vércsoport horoszkópot is. Van ahol még az álláshirdetésben is kikötik, milyen vércsoportú jelentkezőt várnak. Lehet hogy csak urban legend, de a vércsoport horoszkóp megér egy rákeresést. Vicces és rémisztő egyszerre.

pounderstibbons 2010.02.22. 22:46:57

@Lamia:
AB Aegon biztosító keresi azon AB vércsoportú munkatársait, akik hajlandóak vérüket adni a cégcsoportért...:)

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2010.02.22. 23:40:11

"A gyermeklélektan egy alapvető gondolata, hogy a gyerek nem húz határt a valóság és fantázia közé."

De húz, de még mennyire.

Fiam(7) most vasárnap fejezte be a Star Wars összeset. Mind a 6 filmet 2x látta így már (kb. minden második hétvégén nézett egyet). Az iskolában lézerkardozásos csatákat rajzolnak a srácokkal, a farsangra Luke-nak öltözött, szóval benne van alaposan.

Mégis, fürdésnél megkérdezte: ugye, ezek nem történtek meg? Erre elmondtam neki, hogy jól létja, ez mese, meg még vannak hasonló fantasyk, meg másmilyen kitalált történetek is, pl. népmesék. Egyáltalán nem volt szomorú emiatt, és meg sem volt lepve.

A határ pengeéles, nem vitás. Ja, hogy beleéli magát rendesen - hát erre való a jófajta mese.

Meg arra, hogy a tanulságok átkerüljenek a való életbe, ott dolgozzanak. Nem, lézerkardozni nem fog, de ha tényleg akar valamit, akkor elszántan fog érte kaparni, és akkor az Erő fogja kísérni, és majd sikerül neki, amit elhatároz.

(Géza, van kedved megírni az egyház Harry Potter-ellenes baromságát, vagy írjam meg én? Egyszerűen döbbenet, nem hittem volna, hogy ekkora barmok vannak.)

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2010.02.22. 23:45:06

@ashnur: ott a pont.

Egyébként az ezotéria működik: amióta nemcsak kenyér, tej, személygépjármű, fapapucs és vágott virág lehet termék, hanem jelzáloghitel, életbiztosítás és más elvont dolgok, azóta vannak, akik ebből élnek. Ezoterikus újságok, tanfolyamok stb.

noname.blogger · http://suisseproject.blog.hu/ 2010.02.23. 01:36:11

@ern0: A fiad nemrég lépte át azt a határt, ami ettől az emlegetett kortól elválasztja. A cikkben nem fejtették ki részletesebben, de ez a fajta átmosás a valóság és képzelet között az óvodáskorú, mondjuk 4-5 éves gyermekekben van meg még relatív tisztán, és az iskolaérettséggel van összefüggésben az elmúlása.

Sárkányszekér 2010.02.23. 14:10:37

@ashnur:
Talán kicsinyt türelmetlen vagy, amikor kőkemény hülyeségnek mondod a bizonyítatla és bizonyíthatatlan képzetek dédelgetését. Szerintem, a cikk írójának igaza van. Nincs relevanciája a határnak, hát nincs határ.
Egy régi ismerősömmel vitatkoztam anno, hogy ide járnak-e a Földre rosszalkodni a földönkívüliek. Utolsó, rávezető kérdésként megkérdeztem: van-e testük? - Honnan tudnám?! Lehet, hogy nincs! - felelte magától értetődőn.
Nyilván, ha arra tette volna fel az életét, hogy Ő exobiológus, akkor a válasz egészen másként hangzott volna. Ám nyilvánvalóan nem arra tette fel, így nyilvánvalóan bohó válaszokat ad.
Persze, lehet szigorúan megkövetelni a tudományos pontosságot, de a mindennapi életben ennek nincs jelentősége.

jafar 2010.02.23. 17:45:32

@Sárkányszekér: Igazad van, kivéve amikor a hülyeséggel térítenek. Vagy amikor valaki (aki nem az exobiológiára tette fel az életét) dönt az exobiológia anyagi támogatottságáról. Vagy arról, hogy mennyi legyen a fizika óraszám. Vagy arról, hogy akkor most a beteg gyerekének elég-e a homeopátia.

Nem kell mindig szkeptikusnak lenni. Csak sokszor nem árt.

gabe63 2010.02.24. 02:46:54

Kedves Meszéna Géza!

Ez jó. Ez valami más, mint az eddigi megközelítések. Kezdetben volt a Ráth-Végh-féle: tisztán hiszékeny, megvezetett kontra csaló, svindler felosztású tipológia, majd a jelenkori "mind hülye ez" egyosztatú, de ez a szociálpszichológia-pszichológia, illetve valláspszichológia-gondolati evolúció-alapú, ez tetszik. (Mégse, bocs, sorról sorra haladok az olvasásban, most ez a más város, más isten, más mese, ez így butaság. Lásd pl.: Eliade.)

Jajj, olyan jól indult pedig! Most ez a játszásból rajzolt Világtérkép, ez egy városi legenda, vagy tényleg? Itt meg az ezotéria retardáló hatásáról írsz. Hát Jung ezek szerint, amikor Freud intelme ellenére az ezotériát kezdte elemezni, visszafejlődött.(?) És a csillagászatban miért használatosak a csillagképek? És azt tudtad, hogy szegény Szenthágotai János apját Schimert Gusztávnak hívták, és a magyar, majd később a német homeopátiás szövetség elnöke volt?

Ez így valóban igaz, számos esetben konfúz az állapot: vagy hiszek az egyik belső hangnak, és racionálisan döntök, vagy hiszek a másik belső hangnak, és megnézem a kérdés elhangzásának pillanatára felállított horoszkópot (szakszerűen: képletet). A lényeg, hogy sosem tudom meg, melyik lett volna a jobb, hisz csak az egyiket választhattam az adott pillanatban. Erről meg Sarte jut eszembe, meg az ő individualizmusa. Meg az, hogy nincs skizo állapotban az ezotéria felé hajló ember. Az asztrológiában hívő meg pláne nem border line.

Summa summarum: kezdek rájönni, hogy a tudományos háttércsapatok egyre inkább elsajátítják az igazán nagy koponyák megengedő, az övékétől eltérő világszemléletnek is létjogosultságot adó gondolkodását. Már csak egy lépés, hogy ezt meg is lehessen követelni.

Ja, és még valami: nem kellett vona helyesíráshoz értő embernek látnia a cikket?

És jafarnak igaza van: Nem kell mindig szkeptikusnak lenni. Csak sokszor nem árt.

Üdv: Gábor

Sárkányszekér 2010.02.24. 10:43:31

@jafar: Nem gondolnám, hogy a térítés, a fizika óraszámról való döntés, a beteg gyermek gyógyításáról szóló döntés a mindenneapi élet része lenne.
Természetesen, tisztában vagyok azzal, hogy léteznek olyan emberek, akik szent feladatuknak tartják az irracionális butaságok melletti kiállást. És ismerem az ellenkezőjét is, amikor nem bírunk elmenni szó nélkül égigérő marhaságok mellet.
Hozzászólásom Ashnur acélsűrűségű jelzős szerkezetének szólt ("kőkemény hülyeség").

pounderstibbons 2010.02.24. 18:56:28

@gabe63:
Kedves Gábor!

"Jajj, olyan jól indult pedig! Most ez a játszásból rajzolt Világtérkép, ez egy városi legenda, vagy tényleg?"
Hogy kérdésedre válaszoljak:
www.bl.uk/learning/artimages/maphist/deception/fictitioushome/fictitious.html

Nekem csak néhány kérdésem lenne, kommented tényanyagával kapcsolatosan:

Milyen értelemben használják szerinted a csillagjegyeket a csillagászatban?

Mi következik abból, hogy Szentágotai János apja homeopata volt?
Tudtad, hogy róla azt írja a magyar életrajzi lexikon, hogy: "Minden olyan esetben, amelyben az orvostudománynak már rendelkezésre állt valamelyes tudományosan tisztázott mechanizmuson alapuló és eredményes kezelési módszer, nem a homeopátiás kezelést javasolta és alkalmazta, hanem a tudományos módszert."

Vagy azt gondolod, higy úgy véli itt bárki, hogy a zavaros szakmában tevékenykedők 100%-os hatásfokkal a gyerekeikre örökítik vagy beléjük nevelik a hülyeségeiket?

"Meg az, hogy nincs skizo állapotban az ezotéria felé hajló ember. Az asztrológiában hívő meg pláne nem border line."
Jól értem, hogy te sorról sorra olvasva azt vetted ki a szövegből, hogy a szerző szerint az áltudományok hívei pszichiátriai kezelésre szorulnak?

Ja, és még valami: nem kellett volna pont a helyesírást firtató mondatodat, meg a neveket még egyszer átolvasni?:)

Üdv: P.

Rókakígyó 2010.02.28. 10:53:42

Szép dolog a tudományba vetett hit, de valamit bizonyítani az olyan sokáig tart és annyira unalmas dolog. Ettől gyorsabban kell haladni a megvilágosodás útján: biztos meg lehet rövidebben is oldani a problémákat és érdekesebben is,mint évekig kísérletezgetni egy érthetetlen dologgal.

Rókakígyó 2010.02.28. 11:00:40

@pounderstibbons: Ez különösen aranyos: az apád bezzeg misztikus, hiába kaptál tudományos nobeldíjat.

pounderstibbons 2010.02.28. 18:07:45

@Rókakígyó:
Ha lennél olyan kedves megnézni, kinek a kérdéseire válaszolva foglalkozom a felmenők homeopata tevékenységével, akkor nem hinnéd, hogy ez engem zavar.

Ez is egy újszerű érv a tudomány ellen, hogy sokáig tart és unalmas. Bezzeg pl. az évtizedekig folytatott mantra ismételgetés meg a változatosság netovábbja...:D

Tom Benko 2010.02.28. 18:34:28

@Rókakígyó: Nem tudom, én élvezem az évekig tartó kísérletezgetést. Nem olyan unalmas az annak, akit érdekel.

babó 2010.02.28. 21:39:28

gyermeklélektan témához:
most olvasom Alison Gopnik: A babák filozófiája c. könyvét (jóféle ismeretterjesztő, ajánlott még a Bölcsek a bölcsőben című).

az írónő kifejti (kutatásokkal alátámasztva), hogy igenis szét tudják választani a képzeletet a valóságtól, csak mindkettőre ugyanolyan érzelmekkel reagálnak. nem kell 7 évesnek lenni ehhez, 4 éves lányom is jó ideje jelét adja ennek: ha az ember beledumál, hogy a kitalált sárkány megpörkölte a lábujjamat, akkor néz rám, mint a hülyére, hogy de anya, nem is igazi!

a könyvben egyébként olvashatók a gyerekkori fantáziálás vélhető okai is, de inkább tessék elolvasni.

babó 2010.02.28. 21:43:00

á beragadt a kommentem?

laza víziló 2010.03.04. 00:24:58

az asztrológiát emberi retardáltságnak vélőknek szívesen megmutatnám a horoszkópjukban, miért utasítják el az ilyen témákat.

a szkeptikusok pedig nem feltétlenül nem fogadják el az asztrológiát, én is szkeptikus vagyok a szó eredeti értelmében, az asztrológiát mégsem tartom butaságnak, "mesének".

persze, amit manapság "ezotériának" neveznek, annak nagy része humbug vagy egyszerű (és nagyon bosszantó) tévedés.
és mivel sokan szeretnének hinni valamiben, szívesen bekajálják ezeket a hülyeségeket :(

pounderstibbons 2010.03.04. 04:33:46

@laza víziló:
Márpedig az asztrológia, a szavak általad használt és általános értelmében is humbug és/vagy tévedés. Persze ellenbizonyításnak van helye, mint ahogy volt az elmúlt néhányezer évben is lehetett volna rá esélye a rajongóinak, mégsem tudta senki se mindeddig igazolni a hatékonyságát.

Bónusz idézet, egy nem kifejezetten tudományos, ámde szórakoztató cikkből:
"Megkérdeztük Dr. Janák Lajost, a Baktay Ervin Asztrológiai Intézet vezetőjét, hogy egy hullócsillag képes-e előidézni változásokat a horoszkópban, de azt a választ kaptuk, hogy egy efféle égi jelenség vizsgálata nem tartozik a csillagjóslás feladatai közé, és csak a babonások hiszik, hogy a hulló csillag hatással lehet az ember életére."
(index.hu/tudomany/2010/03/01/valami_atszaguldott_magyarorszag_felett/)

Joco74 2010.03.04. 09:12:13

@laza víziló:
Ezt azért fusd át légyszi:
Egy remek összefoglalás Szilágyi Andrástól
wiki.szkeptikus.hu/wiki/Az_asztrol%C3%B3gia_tudom%C3%A1nyos_vizsg%C3%A1latai

laza víziló 2010.03.06. 20:42:35

@Joco74: köszi, ismertem. nagyon érdekes szerintem is.

abból, hogy az asztrológia valóságtartalmát nem tudták semmilyen tudományos módszerrel bizonyítani, két következtetést lehet levonni: 1. azért nem sikerült, mert nem is igaz. 2. még nem sikerült, de igaz, tehát talán majd egyszer fel tudnak mutatni valami tudományos bizonyítékot. 3. nem tartozik a tudományosan bizonyítható dolgok körébe, de igaz.
nem ez az egyetlen dolog, ami létezik, de nem sikerült bizonyítani tudományosan.
pl. női megérzés, tudományosan biztosan nem létezik. persze, lehet, hogy ezt nem "Joco74-nek" kéne mondanom. a férfiaknál ez máshogy van kitalálva.. bocs, de most más nem jutott eszembe. na, persze, lehet kételkedni a létében. de talán neked is volt már olyan tapasztalatod, ha valakivel szorosabb viszonyban van, ráhangolódsz és ugyanazt álmodjátok vagy mindig egyszerre hívjátok egymást. ezeknek a dolgoknak az égvilágon semmilyen tudományos alapja nincs, de léteznek, csak éppen nem kézzelfoghatók, kicsúsznak a tudomány kezéből.

(egyébként: az asztrológiában erre gyönyörű választ lehet kapni, hogy miért nem tartozik az asztrológia a tudományok közé. ezért nem is nagyon értem, mikor asztrológusok tudományosan akarnak bizonygatni... bár persze, próbálkozni azért lehet)

Joco74 2010.03.06. 23:32:25

@laza víziló:
1.: Igen
2.: Lehet
3. és újra 2.: Mit jelent számodra, hogy tudományosan bizonyítható?
Maradjunk csak az asztrológiánál. Az asztrológia kijelentéseket tesz, számokkal mérhető előrejelzéseket. Ezek sorra megbuknak, megbuktak.

Miből gondolod, hogy az asztrológia igaz? Nem lehetséges, hogy az esetleges találatai szimplán véletlenek, vagy csak egyszerűen túl általános kijelentések?

Nem lehet, hogy a "ráhangolódás" példáid egyszerűen véletlenek?
Ezt olvasd el: www.termeszetvilaga.hu/tv98/tv9809/koinci.html

pounderstibbons 2010.03.07. 21:00:12

@laza víziló:
Van neked egy príma autóm, ami eladó. Egy neves közel-keleti bölcs csinálta olyan 4000 éve. A csillagok állása mozgatja és előre kitalálja hova akarsz menni, és oda is megy. Sajnálatos módon, az elmúlt 4000 évben nem mozdult ki a garázsból, de ez nem bizonyítja, hogy nem működne, csak lehet, hogy én igazából nem akartam menni vele sehova.

laza víziló 2010.03.08. 23:46:50

@pounderstibbons: A te döntésed, használod-e vagy sem...

laza víziló 2010.03.09. 00:38:22

@Joco74: Valószínűleg ugyanazt értjük tudomány, tudományos mérés stb. alatt.
Számszerűen mérhető előrejelzések, melyek sorra megbuknak? Én nem sok ilyet láttam-hallottam eddig. Lehet, hogy te több asztrológiai előrejelzést olvastál, mint én? :) Komolyan, mire gondolsz?
Arra, mikor megírja a horoszkópod másnapra, hogy ma kirabolhatnak az utcán? :D Az ilyesmit én is bájosnak (de kicsit bajosnak) tartom. Ezeket, azt hiszem, ma "népszerű asztrológiának" nevezik. Magyarán: ez nem valódi asztrológia. Ez (a cikkben írt) mesevilággal alaposan összekevert valódi asztrológia.
(És egyébként nem tudom, hogy "asztrológusok" miért írnak le ilyeneket, de van egy sejtésem...)

Én az önismeret fejlesztését tartom az asztrológia legnagyobb erényének. De sok egyebet tud még. Az embernek a - biológiain túlmenő - korszakai vannak, őt aktuálisan foglalkoztató témái, tanulmányai, változó érzelmei, állandó és változó kedvenc időtöltései, pénzszerzési lehetőségei, mindenféle hozzáállása mindenféle dologhoz... Ilyenekkel érdemes foglalkozni. És előrejelzést is lehet adni ilyesmiben és bármi eyébben is. De természetesen nem "tudományos" előrejelzést, az biztos. Olyan tanácsot lehet adni, hogy melyik évben érdemes pl. vállalkozást indítania valakinek. Kérdés, ezzel akar-e ezzel élni valaki.
Az asztrológia rengeteg dolgot nem tud, előre sem és amúgy sem, de sok mindent igen. Ez utóbbiak érdekesek (szerintem).

Köszi a cikket, ezt még éppen nem olvastam ;) De erős matekos voltam, a valószínűségszámítás is ment mindig, a kauzalitásról is tanultam, a koincidencia fogalmával is tisztában vagyok.
(Nem győzött meg.)

Köszönöm nektek az eszmecserét (=az egymás melletti elbeszélést :D), örülök, hogy látom, hogy nem minden szkeptikus zárkózik el mereven az asztrológiától, csak számonkérést hallok és a témában való kevés jártasságot tapasztalom.

laza víziló 2010.03.09. 00:42:35

@Joco74: Arra elfelejtettem válaszolni, hogy miért tartom igaznak az asztrológiát. Azért, mert én még nem kaptam hazugságon. Igazat pedig nap mint nap százat mond.

Joco74 2010.03.09. 00:58:45

@laza víziló:
"Igazat pedig nap mint nap százat mond. "
Abszolút egyet értek veled:
wiki.szkeptikus.hu/wiki/Barnum_effektus

pounderstibbons 2010.03.09. 08:51:45

@laza víziló:
"mert én még nem kaptam hazugságon"

Azért próbáltad egyáltalán? Milyen módszerrel?

pounderstibbons 2010.03.09. 08:53:34

@laza víziló:

"A te döntésed, használod-e vagy sem..."
Én használnám, de akárhányszor beleülök, nem indul el. Kéne neked ilyen autó, vagy nem?

piciloo 2010.07.29. 22:09:06

Ezeknek a bizonygatásoknak nem sok értelme van. Ha valaki úgy érzi hogy az asztrológiai jellemzések 90%-ban illenek rá vagy a családtagjaira, ismerőseire, neki hiába bizonygatják hogy ez kiatlált mese. Van a másik csoport ,akik meg akkor is tagadják hogy van benne valami, he tényleg olyan a jellemük ,amit az asztrológia ír róla.

Titokmester · http://titokmester.blog.hu 2010.10.28. 23:43:23

Gratulálok! Nagyon jó összeszedet áttekinthető informatív cikk!

Ami sajnálatos az az, hogy a rengeteg szemét a netten, az emelt díjas jós meg gyógyító és vég nélkül sorolhatnám! Szóval az ezotériát a mocsokba taszította, magát a szót is nevetségessé tette! Hol ott, maga az ezotéria szó még véletlenül sem erről szól! Jómagam is ezotériával foglalkozó oldalt működtetek viszont teljesen más vonatkoztatásban használom! Napjainkban komplett iparág nőt az ezotériára mint egy rákos daganat, mi szétterjedt és az áttétek teljesen átjárták az egy anno méltóság teli, komoly, erős testet. Horoszkóp, jóslás és van pofájuk hozzátenni azt hogy ezotéria! Mint mondtam van egy ezotériával foglakozó oldalam így használom a google különböző statisztikai alkalmazásait. Megdöbbentő hogy az emberek milyen kereséseket ütnek be! A horoszkóp és a jóslás és az aszcendens szóra irdatlan mennyiségű kereslet van. És ez kell az embereknek! :( Az emberi butaság márpedig határtalan!

Mille38 2011.02.07. 11:07:08

@Titokmester: Az emberi butaság és a helyesírási-nyelvhelyességi tudatlanság határtalan...

Írj nekünk! Kövess minket!

Kövess a Twitter-en 

Melléfogott az asztrológusod? Nem találsz már helyet az ágyadnak a földsugárzástól? Össze-vissza forog az Egely- kereked? Nem használt a macskádnak a homeopátiás bogyó?

Írd meg nekünk:
blog (kukac) szkeptikus.hu

Utolsó kommentek

  • Reactor: @Kovacs Nocraft Jozsefne: Pont ez a lényeg :))) Ha elég forró a cuccos, akkor a Carnot-tétel elmél... (2023.07.29. 22:19) Összeomlik a civilizációnk?
  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @Reactor: Milyen módokon tartod elképzelhetőnek a magmaerőművek működését? Nem tudom, miért ho... (2023.07.29. 21:52) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: @tesz-vesz: Tehát a magma erőművek nem működhetnek majd, me' jön a Carnot-tétel és megvuduzza majd... (2023.07.29. 17:09) Összeomlik a civilizációnk?
  • tesz-vesz: @Reactor: ja, csak a fideszes, tehát agyhalott kovács józsefné a carnot-tétellel cáfolná a geoterm... (2023.07.29. 09:33) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: Korábban a civilizációt csak egy világkatasztrófa tudta volna összedönteni. A globalizáció "áldáso... (2023.07.27. 21:42) Összeomlik a civilizációnk?
  • Utolsó 20

Híreink

Nincs megjeleníthető elem

Fórum

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

akupunktúra (2) áldoktor (1) álhírek (1) állampolgári tudomány (1) alternatív medicina (23) áltudomány (37) antibiotikum (1) apollo (1) aromaterápia (1) ásványok (1) asztaltáncoltatás (1) asztrológia (6) atomenergia (2) attila domb (1) átverés (14) aura (2) béky lászló (3) bioenergetika (5) biofoton (1) biológia (2) biologika (1) bioptron (2) biorezonancia (5) biotechnológia (8) boszniai piramisok (3) bulvár (1) butaság (7) bűvészet (9) callahan (1) cam (1) ChatGPT (1) chemtrail (3) civilizáció (1) clairvoyance (1) cod tea (5) confirmation bias (1) covid-19 (1) criss angel (1) csalás (4) csillagászat (6) cunami (1) darwin (5) demarkáció (1) diéták (1) douglas adams (1) dr. csabai zsolt (2) dr. csabai zsolt phd (1) echo tv (1) ECSO (1) egely (2) egészség (36) egészségnap (2) éghajlat (1) einstein (3) elektroszmog (1) életmód (4) energia (1) eric pearl (1) értem (3) érvelés (1) etnográfia (1) étrend kiegészítő (6) eugenika (1) evolúció (22) ezóbióökó (7) ezotéria (27) fakír (1) fals pozitív (1) fekete mágia (2) felmelegedés (2) fenntarthatóság (1) filozófia (13) finnugor (1) fizika (13) fogyasztóvédelem (12) földönkívüliek (2) földsugárzás (3) gelencsér andrás (1) gender (1) glifozát (1) gondolkodás (7) grafológia (2) grapefruit (3) grapefruitmag (1) grape vital (3) gyermeknevelés (1) gyógynövények (2) gyógyszerek (1) gyógyszeripar (1) HAARP (1) hagyományos kínai orvoslás (3) hamisítás (3) hétköznapi bölcsesség (1) hipotézis (1) hold (2) holokauszt (1) homeopátia (22) horoszkop (3) humor (7) idegtudomány (1) ideomotoros (1) idősek (1) india (1) influenza (1) ingyenenergia (4) integratív medicina (2) intelligencia (1) intelligens tervezés (12) james randi (3) japán (1) járvány (2) járványtagadás (1) jeti (1) jövőbelátás (2) jövőbelátók egyháza (1) jövőbe látás (2) józan ész (4) kanálhajlítás (2) kapcsolatteremtő gyógyítás (1) kígyóolaj (1) kísérlet (3) kiválasztott (4) klímaváltozás (7) klub (89) konferencia (9) kongresszus (10) könyv (13) koplalás (1) környezetvédelem (1) koronavírus (4) közgazdaságtan (2) közlekedés (1) kozmológia (2) kreacionizmus (2) kristályok (1) kritika (1) lászló ervin (2) lebuktatás (1) légköroptika (1) lenkei gábor (1) levitt (1) lifewave (2) lottó (1) lúgosítás (1) magfúzió (1) mágia (1) mágnes (5) magyar őstörténet (4) magyar történelem (3) marketing (3) mars (4) matematika (4) média (6) megerősítési torzítás (5) mellrák (1) mentalizmus (3) mesterséges intelligencia (2) meteor (1) mobiltelefon (1) mta (4) művészet (1) nasa (2) neurális hálózat (1) nyelv (6) nyílt levél (1) oktatás (4) oltásellenesség (3) oltások (2) önámítás (1) online kísérlet (3) orgon (1) örökmozgó (5) orvostudomány (12) őssejtfokozó (1) összeesküvés elmélet (5) otthonszülés (1) paleolit étrend (1) pálmalevél (1) pályázat (1) pandémia (1) parafenomén (3) parajelenségek (6) paródia (1) PCR (1) phenomenon (2) podcast (1) pozitív gondolkodás (1) prána (2) probiotikum (1) proving (1) pszí (5) pszichiátria (1) pszichológia (1) racionalitás (1) radiesztézia (3) rák (8) randi (3) rendezvény (13) rezsicsökkentő (1) richard dawkins (2) sci fi (3) seti (1) spiritizmus (2) steorn (1) sugárzás (3) számmisztika (3) székesfehérvár (2) szekta (1) szellemidézés (3) szerencse (1) sziget (5) szkeptikus (21) szólásszabadság (1) találmány (4) tantra (1) táplálkozás (5) távgyógyítás (2) technológia (15) telekinézis (1) telepátia (1) televízió (5) teremtés (3) teremtéstan (2) természetgyógyászat (28) termográfia (1) tesztek (3) történelem (14) tudomány (32) tudományos módszer (2) tudománytörténet (1) turizmus (1) ufo (5) új germán medicina (2) űrhajózás (2) uri geller (8) űrszonda (3) vágó (6) vakcinák (2) vallás (2) villanyóralassító (1) vita (1) vízautó (2) Wikipédia (3) x akták (1) Címkefelhő

Creative Commons

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása