Szkeptikus blog

A Szkeptikus Társaság tagjainak közös blogja

Szkeptikus Klub: A szkeptikusság jövője

A Szkeptikus Klub következő rendezvénye szeptember 26-án:

A szkeptikusság jövője

Marosán György előadása

tudatlan.jpg

Volt egy álmunk: az internet (most ünnepeltük születésének 25 éves évfordulóját) elhozza a szellem napvilágát. Ám ahelyett, hogy kiszelektálódna a hazugság, az interneten a hamis információ rendre kiszorítja a tényeket. A tapasztalatok szerint az emberek hajlamosak még akkor is elfogadni a többségi véleményt, ha tudják, hogy az hamis. Ezt a helyzetet több új jelenség erősíti. A világ összetettebb és egyre kevésbé átlátható lett. Ebben a helyzetben érvényesül a Peltzman-hatás: a polgár részben elfelejtette, részben meg sem tanulta gyakorolni az óvatosság és a megfontoltság erényét. Hasonló hatást vált ki az ún. Dunning–Kruger hatás: minél kevésbé kompetens valaki, hajlamos önmagát annál szakértőbbnek hinni és a hozzáértő bizonyosságával dönteni. Magabiztos idiótává vált a polgár. És váratlanul előbukkant egy új manipulációs stratégia. Ez a tudományt saját fegyverével – a mindenre kiterjedő kételkedéssel – támadja. A véleményszabadságot hirdetve alapvetően elbizonytalanítani törekszik. A tudományt diszkreditálja, és az egyszerű embereket lenéző, de valójában tudatlan szakértők által összehordott ostobaságok halmazaként mutatja fel. Mi a szerepe ebben a helyzetben a szkeptikusságnak?

Marosán György a Szkeptikus Társaság tagja, a Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi karának főiskola tanára, okleveles fizikus, a filozófiai tudományok kandidátusa.

A klubest időpontja: 2017. szeptember 26. kedd, 18.00 óra
Helye: Kossuth Klub (1088 Budapest, Múzeum u. 7.), földszinti klubhelyiség

A belépés díjtalan, minden érdeklődőt szeretettel várunk! Részvételedet az esemény Facebook-oldalán is jelezheted (nem kötelező, de segít).

FRISSÍTÉS: A klubest felvétele:

 

Hangfelvétel hangtárunkban

Az előadás prezentációja:

A bejegyzés trackback címe:

https://szkeptikus.blog.hu/api/trackback/id/tr4212873684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Prof. Mózes 2017.09.20. 12:13:28

Itt van most frissen a tudósok, akadémikusok ezen nyilatkozata:
444.hu/2017/09/20/a-homeopatia-semmilyen-betegsegnel-sem-hatekony-sot-kartekony-is-lehet-kozoltek-az-europai-tudomanyos-akademiak

Nem tudom a szkeptikus társaság ennek örül-e? Én magam a homeopátiát természetesen átverésnek, áltudománynak tartom, és ha valaki megkérdi, akkor elmondom a véleményem. Ugyanakkor mégsem vagyok benne biztos, hogy ez a hasznos hozzáállás, sőt ez a tudomány és az oktatás csődjét mutatja a szemmben. A homeopátia ugyanis az egyik legjobb placebó bizonyos betegségek esetén, és gyerekeknél is az anya hite miatt, amit a gyerekre átragaszthat, és sok esetben nagyon hasznos, ha a gyereket nem tömjük fölöslegesen gyógyszerrel. A helyes hozzáállás szerintem az, hogy az oktatásban kéne általában a kritikus gondolkodást megtanítani mindenkinek, az orvosi oktatásban pedig a homeopátiát a helyén kéne kezelni, mert a baj nem a homeopátia léte, hanem az, hogy orvosok hisznek benne, akinek diplomájuk van, ami az oktatás csődje, az egyetemek csődje, és az akadémikusok csődje, akik most azt hiszik ezzel az állásfoglalással a lelkiismeretüket helyreteszik. Hogyan lehetséges olyan orovosokat képezni és dolgozni engedni, mint aki a múltkor Boldogkői Zsolttal vitatkozott például a homeopátiáról? Az ilyent én még gimnáziumból sem engedném tovább, mert szerintem a kritikai gondolkodásnak azon a szinten kéne lennie már gimnáziumból kilépve, hogy az ilyesmi ne fordulhasson elő. Az orvosokat kéne jól képezni, és bizonyos körben a homeopátia, mint placebó alkalmazható lenne hatásosan, mert mindenkit nem kell és nem is lehet megváltoztatni, de felelősek vagyunk irántuk is, ezért nem szabad elvenni tőlük ezt a lehetőséget, sőt akadémikusok ilyen médiatevékenységével sem szabad szerintem gyengíteni a hitet, hanem helyette az orvosokban kéne megszüntetni a homeopátia iránti hitet csírájában.

Szilágyi András 2017.09.20. 19:41:29

@Prof. Mózes: Szerintem meg a keresletet kellene megszüntetni, mert amíg kereslet van, addig a kínálat is megteremti magát.

Prof. Mózes 2017.09.24. 23:16:45

Miért kéne megszűntetni? Elég hosszan írtam, hogy szerintem miért nem, talán akkor reagáljál rá valamilyen konkrét ellenérvvel. Egyébként meg ez csak egy szlogen, amit mondasz. Szerintem a homeopátia egy mém, és nem a kereslet teremti meg, hanem a mém szaporítja magát. Magától senkinek eszébe nem jut a homeopátia, azt se tudják róla még se sokan, hogy micsoda pontosan. A mémet pedig éppen a homeopata orvosok hitelesítik, és hogy gyógyszertárakban kapni, sőt komplett homeopata gyógyszertárak vannak külön, stb. Szerintem a gyökerénél kell megragadni, ahogy mondtam, épp a másik oldalról, és amit mondtál, az felszínes szlogen csupán. Apropó, mit tesz ezért a szkeptikus társaság?

Szilágyi András 2017.09.25. 12:46:09

@Prof. Mózes: amíg van igény a homeopátiára, addig lesz kínálat is, legfeljebb nem orvosok fogják kínálni, hanem természetgyógyászok, alternatív gyógyászok, weboldalak, könyvek, reklámok, stb.

Prof. Mózes 2017.09.27. 04:09:49

Nem reagáltál a kérdésemre, hogy miért jó beszüntetni. Hiszen az egyik legjobb placebó ma bizonyos csoportnak. Ezt gondolom elismered. Miért kell egy jó placebót megszűntetni? Mit tudsz helyette felajánlani, ami mindenkinek hatásos?

Prof. Mózes 2017.09.27. 04:13:21

Sok sarlatánságot kínálnak a neten most is, amik valószínűleg törvénytelenek, csak senki nem veszi a fáradságot, hogy utánnamenjen ezeknek. De amíg az intézményrendszer ezeket nem segíti azzal, hogy gyógyszerként árulhatják, hogy orvosokat képeznek hozzá, stb. addig ezek legalább egy szint alatt maradnak, próbálkozások mindig lesznek, megszűntetni semmit sem lehet teljesen, de az első lépés még egyszer mondom az, hogy ennek az intézményrendszerünk általi támogatását kell megszűntetni. Nem reagáltál erre sem, csak megismételted ugyanazt a szlogent érv nélkül.

Szkeptikus Blog · http://szkeptikus.blog.hu 2017.10.07. 12:58:55

A bejegyzést frissítettük a klubest videó- és hangfelvételével és az előadás prezentációjával.

Karinthy-paradoxon · http://www.alltrials.net/ 2017.10.12. 20:14:03

@Szilágyi András:

Várható valami hatástanulmány a Szkeptikus Társaság Homeopátiával kapcsolatos álláspontjával kapcsolatban?
(Amit tudunk falszifikálni is? )

&&

A szkeptikusság jövőjét szerintem ez fejezi ki legjobban:
xkcd.com/1901/

Írj nekünk! Kövess minket!

Kövess a Twitter-en 

Melléfogott az asztrológusod? Nem találsz már helyet az ágyadnak a földsugárzástól? Össze-vissza forog az Egely- kereked? Nem használt a macskádnak a homeopátiás bogyó?

Írd meg nekünk:
blog (kukac) szkeptikus.hu

Utolsó kommentek

  • Reactor: @Kovacs Nocraft Jozsefne: Pont ez a lényeg :))) Ha elég forró a cuccos, akkor a Carnot-tétel elmél... (2023.07.29. 22:19) Összeomlik a civilizációnk?
  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @Reactor: Milyen módokon tartod elképzelhetőnek a magmaerőművek működését? Nem tudom, miért ho... (2023.07.29. 21:52) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: @tesz-vesz: Tehát a magma erőművek nem működhetnek majd, me' jön a Carnot-tétel és megvuduzza majd... (2023.07.29. 17:09) Összeomlik a civilizációnk?
  • tesz-vesz: @Reactor: ja, csak a fideszes, tehát agyhalott kovács józsefné a carnot-tétellel cáfolná a geoterm... (2023.07.29. 09:33) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: Korábban a civilizációt csak egy világkatasztrófa tudta volna összedönteni. A globalizáció "áldáso... (2023.07.27. 21:42) Összeomlik a civilizációnk?
  • Utolsó 20

Híreink

Nincs megjeleníthető elem

Fórum

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

akupunktúra (2) áldoktor (1) álhírek (1) állampolgári tudomány (1) alternatív medicina (23) áltudomány (37) antibiotikum (1) apollo (1) aromaterápia (1) ásványok (1) asztaltáncoltatás (1) asztrológia (6) atomenergia (2) attila domb (1) átverés (14) aura (2) béky lászló (3) bioenergetika (5) biofoton (1) biológia (2) biologika (1) bioptron (2) biorezonancia (5) biotechnológia (8) boszniai piramisok (3) bulvár (1) butaság (7) bűvészet (9) callahan (1) cam (1) ChatGPT (1) chemtrail (3) civilizáció (1) clairvoyance (1) cod tea (5) confirmation bias (1) covid-19 (1) criss angel (1) csalás (4) csillagászat (6) cunami (1) darwin (5) demarkáció (1) diéták (1) douglas adams (1) dr. csabai zsolt (2) dr. csabai zsolt phd (1) echo tv (1) ECSO (1) egely (2) egészség (36) egészségnap (2) éghajlat (1) einstein (3) elektroszmog (1) életmód (4) energia (1) eric pearl (1) értem (3) érvelés (1) etnográfia (1) étrend kiegészítő (6) eugenika (1) evolúció (22) ezóbióökó (7) ezotéria (27) fakír (1) fals pozitív (1) fekete mágia (2) felmelegedés (2) fenntarthatóság (1) filozófia (13) finnugor (1) fizika (13) fogyasztóvédelem (12) földönkívüliek (2) földsugárzás (3) gelencsér andrás (1) gender (1) glifozát (1) gondolkodás (7) grafológia (2) grapefruit (3) grapefruitmag (1) grape vital (3) gyermeknevelés (1) gyógynövények (2) gyógyszerek (1) gyógyszeripar (1) HAARP (1) hagyományos kínai orvoslás (3) hamisítás (3) hétköznapi bölcsesség (1) hipotézis (1) hold (2) holokauszt (1) homeopátia (22) horoszkop (3) humor (7) idegtudomány (1) ideomotoros (1) idősek (1) india (1) influenza (1) ingyenenergia (4) integratív medicina (2) intelligencia (1) intelligens tervezés (12) james randi (3) japán (1) járvány (2) járványtagadás (1) jeti (1) jövőbelátás (2) jövőbelátók egyháza (1) jövőbe látás (2) józan ész (4) kanálhajlítás (2) kapcsolatteremtő gyógyítás (1) kígyóolaj (1) kísérlet (3) kiválasztott (4) klímaváltozás (7) klub (89) konferencia (9) kongresszus (10) könyv (13) koplalás (1) környezetvédelem (1) koronavírus (4) közgazdaságtan (2) közlekedés (1) kozmológia (2) kreacionizmus (2) kristályok (1) kritika (1) lászló ervin (2) lebuktatás (1) légköroptika (1) lenkei gábor (1) levitt (1) lifewave (2) lottó (1) lúgosítás (1) magfúzió (1) mágia (1) mágnes (5) magyar őstörténet (4) magyar történelem (3) marketing (3) mars (4) matematika (4) média (6) megerősítési torzítás (5) mellrák (1) mentalizmus (3) mesterséges intelligencia (2) meteor (1) mobiltelefon (1) mta (4) művészet (1) nasa (2) neurális hálózat (1) nyelv (6) nyílt levél (1) oktatás (4) oltásellenesség (3) oltások (2) önámítás (1) online kísérlet (3) orgon (1) örökmozgó (5) orvostudomány (12) őssejtfokozó (1) összeesküvés elmélet (5) otthonszülés (1) paleolit étrend (1) pálmalevél (1) pályázat (1) pandémia (1) parafenomén (3) parajelenségek (6) paródia (1) PCR (1) phenomenon (2) podcast (1) pozitív gondolkodás (1) prána (2) probiotikum (1) proving (1) pszí (5) pszichiátria (1) pszichológia (1) racionalitás (1) radiesztézia (3) rák (8) randi (3) rendezvény (13) rezsicsökkentő (1) richard dawkins (2) sci fi (3) seti (1) spiritizmus (2) steorn (1) sugárzás (3) számmisztika (3) székesfehérvár (2) szekta (1) szellemidézés (3) szerencse (1) sziget (5) szkeptikus (21) szólásszabadság (1) találmány (4) tantra (1) táplálkozás (5) távgyógyítás (2) technológia (15) telekinézis (1) telepátia (1) televízió (5) teremtés (3) teremtéstan (2) természetgyógyászat (28) termográfia (1) tesztek (3) történelem (14) tudomány (32) tudományos módszer (2) tudománytörténet (1) turizmus (1) ufo (5) új germán medicina (2) űrhajózás (2) uri geller (8) űrszonda (3) vágó (6) vakcinák (2) vallás (2) villanyóralassító (1) vita (1) vízautó (2) Wikipédia (3) x akták (1) Címkefelhő

Creative Commons

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása