Szkeptikus blog

A Szkeptikus Társaság tagjainak közös blogja

Pandóra vegykonyhája – a kártékony tudomány (1/8. rész)
Isten orvossága

Könyvismertetés (Paul A. Offit: Pandora's lab. Seven stories of science gone wrong. National Geographic, Washington D.C., 2017, 287 old.)

A könyvismertetés további részei:
2. rész: A nagy margarinmalőr
3. rész: Kenyér és halál a levegőből
4. rész: Amerika mindenek felett!
5. rész: Elmecsavar
6. rész: A Szúnyog-Felszabadítási Front
7. rész: A Nobel-díjas-kór
8. rész: A múlt tanulságai

offitpandora200.jpgPandóra az istenek teremtménye, akit Prométheusz bűnének megtorlásaként küldenek a Földre. A gyönyörű, drágakövekkel díszített doboz (maga a tudomány) titkokat rejt. Pandóra, az ifjú, kíváncsi lány a figyelmeztetés ellenére kinyitja a dobozt, melyből kiszabadul az emberiségre a nyomorúság, a szenvedés, a betegség, az öregség és a halál – csak a remény marad benn. Nem kell megijedni, a könyv ennél az allegóriánál azért sokkal jobb…

A szerzőt a Medscape internetes orvostovábbképző folyóiratból ismerem, ahol rendszeresen nyilatkozik védőoltásokkal kapcsolatban. Így nem véletlen, hogy a helyenként hátborzongató történeteinek bevezetőjét a védőoltásokkal kapcsolatos súlyos károk felsorolásával kezdi. A Sabin-csepp, ami az ötvenes években megállította a korábban sohasem látott mértékű gyermekbénulás-járványt, élő, gyengített vírust tartalmazott, ami minden 70.000. esetben megvadult, és a vadvírussal azonos bénulást okozott. A rotavírus-vakcina kifejlesztésében a szerző is részt vett. Az oltás hatékony a leggyakoribb hasmenést okozó vírussal szemben, azonban ritkán bélelzáródáshoz vezet, ami, különösen elmaradott körülmények között, amikor az oltásra a legnagyobb szükség lenne, akár halált is okozhat. A GSK vakcinagyártó által kifejlesztett és 2009–2010-es szezonban forgalmazott (nálunk nem volt kapható) sertésinfluenza elleni oltás narkolepsziát okozott. Ez egy gyógyíthatatlan agyvelőgyulladás, melynek oka a mai napig tisztázatlan. Minden 100.000 oltásra 0,4–4 megbetegedés jutott.

A könyv hét témát ismertet. A válogatás alapja, hogy a tudomány okozta károk máig hassanak és (legalább) egy népszerű emberhez köthetőek legyenek. Mint látni fogjuk, ezt a rendező elvet nem követi hibátlanul, de ez nem befolyásolja a történetek okozta izgalmakat. Van egy 8. fejezet is, ahol összegezi a tanulságokat.

1. Isten orvossága

kinaiopium.jpg

Kínai ópiumszívó

Az ópiumot a sumérek fedezték fel úgy 6000 évvel ezelőtt. Az általa okozott élvezetek miatt több ősi kultúra is isteni adománynak vélte. Hippokratész és Galenus is csodaszernek tartották, nem vették észre a függőség kialakulásának a veszélyét. De még a XX. sz. elején is William Osler, korának leghíresebb orvosa is Isten orvosságaként említi. A mák az évezredek során jól alkalmazkodott a környezetéhez, eleve rezisztens a gombákkal és rovarokkal szemben, rossz körülmények között is megterem. A portugálok, majd a britek szállították irdatlan mennyiségben az ópiumot Kínába. A kínai vezetés tehetetlen volt, két háborút is indított, hogy megállítsa az ópium importját, de mindkétszer vesztettek, így a kínaiak kénytelenek voltak minden korábbinál nagyobb mennyiséget beengedni az országukba. Az eredmény 13 millió ópiumfüggő, ez a lakosság kb. 3%-át jelentette. Offit szerint egyes területeken a lakosság 90%-a volt függő. Európában a XIX. sz. közepétől számtalan néven és formában lehetett recept nélkül hozzájutni ópiumkeverékekhez. Előszeretettel alkalmazták a nehezen kezelhető gyerekek lenyugtatásához is… Ebben az időben a nagy arany- és vasútépítési láz miatt özönlöttek az USÁ-ba a kínaiak – és velük az ópium. Offit felidézi, hogy az első törvény, amely korlátozni szándékozta az ópiumszívást, 1875-ben lépett hatályba. Ezt még sok hasonló követte, de már túl késő volt.

heroin.jpgEzt megelőzően Németországban az ópiumból kivonták a még hatékonyabb alkaloidát, a morfiumot. Bár az eljárás felfedezője saját tragikus példájával – hisz maga is morfinista lett – figyelmeztette a világot, hogy ez az anyag az ópiumnál is veszélyesebb, a Merck gyógyszergyár megkezdte a tömegtermelést. Többek között alkoholizmus kezelésére is használták, így az egyik addikcióról sikeresen átszoktatták a betegeket egy sokkal súlyosabb következményekkel járó másikra. A XIX. sz. közepén Wood felfedezte az injekciós fecskendőt, és előállt azzal az ötlettel, hogy ha nem szájon át veszi be valaki a morfint, akkor nem alakul ki a túlzott „étvágy" – amit a lenyeléssel hozott összefüggésbe –, és a hatás így elválasztható a mellékhatástól (vagyis az addikciótól). Offit leírja, hogy rövidesen minden orvos rendelkezett már injekciós felszereléssel, és maguk tanították be a „betegeket", hogyan kell vénásan alkalmazni a szert. Wood felesége is morfin-túladagolásban halt meg… Újabb feltaláló jött, aki ugyancsak azt hitte, hogy az általa felfedezett új vegyület rendelkezik a fájdalomcsillapító hatással, de mégsem okoz addikciót. Ez volt a diacetil-morfin, más néven heroin, amit az Aspirinhez hasonló technikával (acetilálással) állítottak elő. Az olvasó innen már sejtheti: a Bayer kezdte el gyártani. Csupán néhány emberen végzett kísérlettel, rövid követés után az új szert ártalmatlannak nyilvánították. Amíg az Aspirint csak receptre, a heroint orvosi vény nélkül lehetett kapni a patikában. Az USÁ-ban az Eli Lilly forgalmazta az új szert, amit annyira biztonságosnak tartott, hogy csecsemőknek, kismamáknak is javasolt. Azt gondolták, hogy a heroin segítségével meg lehet szüntetni a morfinizmust is…

Hamar kiderült, hogy mindez súlyos tévedés. (Offit felidézi, hogy ennek ellenére a Bayer még évekig reklámozta a „biztonságos" szert.) Egy újabb vegyületre volt szükség, amivel meg lehet gyógyítani a heroinizmust. Ezzel az ígérettel született meg az oxikodon, ami aztán Oxycontin néven vált gyógyszerré. (Nálunk is kapható ezen a néven, de van ennél csábítóbb elnevezésű változata is a hatályos magyar gyógyszerkönyvben: Oxycodone Vitabalans.) Az olvasó már sejti, hogy az új szerről is tudományos közlemények tömege jelent meg, hirdetve, hogy az oxikodon nem okoz addikciót. A gyártó cég 1,45 milliárd dollárt kaszált, ami a valaha elért legnagyobb gyógyszer-árbevétel, meghaladta még a Viagráét is, írja Offit. Az elvonási tünetek rendkívül súlyosak, és van egy különösen jellegzetes, a libabőrösödés (turkey skin). Innen ered, hogy az elvonási tünetekre azt mondják, „cold turkey". Kiderült, hogy a fájdalom csökkentéséhez egyre nagyobb adagokra van szükség, a mellékhatások szaporodnak, a hatás viszont csökken, így a fájdalom súlyosabb lesz, mint a kezelés előtt. Míg a gyártó bevétele 2 milliárd dollárra nőtt, a gyógyszer okozta egészségügyi és bűnügyi következmények meghaladták az 55 milliárd dollárt.

MTI-hír (2017. augusztus. 09.): „Az Egyesült Államokban gyakran használt OxyContin nevű fájdalomcsillapítót gyártó Purdue Pharma gyógyszergyár ellen indít pert a főállamügyész. A cég agresszív marketinggel reklámozza termékét, és többszöri figyelmeztetés ellenére sem hangsúlyozta eléggé a gyógyszer mellékhatásait, azt például, hogy narkotikumtartalma függőséget okoz." Donald Trump erre úgy reagált: „a kábítószermentes társadalom megteremtéséhez alapvető fontosságú az erős rendőrség."

Az opiátfüggők száma az USÁ-ban az utóbbi 2 évtizedben a négyszeresére növekedett, 2 millió amerikai vált függővé, évi 20.000 amerikai haláláért felelős napjainkban is [1].  Az amerikai lakosság több mint egyharmada szedett 2015-ben receptre felírt opiátokat, 16,8%-uk volt opiátfüggő [2]. Az opiátok több amerikait ölnek meg manapság, mint az AIDS annak idején, a járvány csúcsán.

Hivatkozások

  1. Murthy VH. Ending the opioid epidemic — A call to action. N Engl J Med 2016; 375:2413-5.
  2. Han B, Compton WM, Blanco C, Crane E, Lee J, Jones CM. Prescription opioid use, misuse, and use disorders in U.S. adults: 2015 national survey on drug use and health. Ann Intern Med. 2017 Aug 1.

A könyvismertetés további részei:
2. rész: A nagy margarinmalőr
3. rész: Kenyér és halál a levegőből
4. rész: Amerika mindenek felett!
5. rész: Elmecsavar
6. rész: A Szúnyog-Felszabadítási Front
7. rész: A Nobel-díjas-kór
8. rész: A múlt tanulságai

A bejegyzés trackback címe:

https://szkeptikus.blog.hu/api/trackback/id/tr3113019076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Amanitin3 2017.10.20. 12:33:54

"science gone wrong"

"a kártékony tudomány"

amikor egy tudományos eredménnyel (mint amilyen pl egy aktív molekula izolálása egy növényből) tudatlanságból vagy nyerészkedésből visszaélnek, az nem a tudomány hibája.

ezen túlmenően meggyőződésem, hogy az összes itt felsorolt 'kár' meg 'wrong' jelentősége maximum kerekítési hiba ahhoz képest, hogy az opioid alapú fájdalom csillapítás hány százmillió ember életminőségét javította drámaian az évtizedek folyamán.

A szövegben lévő durva tárgyi tévedések sem nagyon segítik, hogy, mondjuk úgy, ráhangolódjon az ember az üzenetre.

Szilágyi András 2017.10.20. 13:30:45

@Amanitin3: Ha valaki "durva tárgyi tévedéseket" emleget, de nem mutat rá egyre sem, az elég hiteltelen.

Pálfi_Zoltán 2017.10.20. 16:43:16

Az orvosi részhez nem tudok hozzászólni, de tetszett. Viszont az 1. mondat kiverte a biztosítékot: "Az ópiumot a sumérek fedezték fel úgy 6000 évvel ezelőtt." Kinek jut eszébe i. e. 4000-ben sumerekről beszélni, amikor az 1. olyan szövegek, amelyek talán (de nem biztosan!) sumerül értelmezhetők, kb. 1000 évvel később jelentek meg? És ópium??? Melyik szó/ékjel az, amiből az ópiumra következtettek? Több mint 20 éve foglalkozom Mezopotámiával, és ebben a cikkben találkoztam először azzal, h ópiumot fogyasztottak/használtak. Ettől még simán lehet (nem vagyok otthon az orvosi szövegekben, de a lexilkális listákban is nyugodtan szerepelhet), csak egy rövid mondatnál azért több kellene.
Akármilyen cikket/bejegyzést kezdünk olvasni, az 1. mondatnak sztem nagyobb jelentősége van, mint a következőknek. Ha ebben a mondatban szerepel egy súlyos anakronizmus és egy bizonytalan állítás, az egész cikk tartalmát kérdőjelezi meg. Itt szerencsére nem ez történt, de akkor is...ű(Feltételezem, a könyv szerzője elkövette uazt a hibát, amit olyasokan mások: egy általános kézikönyvből próbált történeti áttekintést nyújtani, de az ilyen kézikönyvek többnyire elavultak, és ami még rosszabb, gyakran nem is szakemberek írják az adott részeket. Kb. uez történt a mostani klubon is, ahol egy nagyon jó előadásba csúsztak bele komoly tévedések v leglaábbis vitatható állítások Mezopotámiával kapcsolatban. Igaz, ez nem ennek a blognak a témája, csak a jelenség általános volta miatt érdekes.)

Szilágyi András 2017.10.20. 17:21:49

@Pálfi_Zoltán: Angol Wikipediában ez áll: "The first known cultivation of opium poppies was in Mesopotamia, approximately 3400 BCE, by Sumerians, who called the plant hul gil, the "joy plant".[13][14]"
en.wikipedia.org/wiki/Opium

Pálfi_Zoltán 2017.10.21. 01:08:03

Nem.
Megnéztem a hivatkozásokat. Ha 3400 BP és nem BC lenne, akkor talán, de ez esetben nem sumer nyelvű, hanem sumerogrammával írt akkád. 3400 amúgy sem 4000, és ebben az esetben döntő jelentősége van, de a 3400 is képtelenség.
A hul gil nyelvtanilag nem jelentheti azt, amit ideírtak: a hul jelenti azt is, h öröm, de a gillel nem tudom, mire gondoltak, és ha egymás mellett állnak, vmilyen nyelvtani viszonyban kellene lenniük a sumerben; olyan nincs, h 2 főnév csak úgy ott áll egymás mellett, és együtt jelentenek vmit.
Mindenesetre megkérdeztem egy mezopotámiai gyógyítással foglalkozó barátomat, h mit tud az ópium előfordulásáról, ha válaszolt, jelzem.

Amanitin3 2017.10.24. 08:34:25

@Szilágyi András:

tessékparancsoljál amiket én egyszeri olvasásra kiszúrtam

"narkolepsziát okozott. Ez egy gyógyíthatatlan agyvelőgyulladás"

"A gyártó cég 1,45 milliárd dollárt kaszált, ami a valaha elért legnagyobb gyógyszer-árbevétel"

" Az elvonási tünetek rendkívül súlyosak, és van egy különösen jellegzetes, a libabőrösödés (turkey skin). Innen ered, hogy az elvonási tünetekre azt mondják, „cold turkey"."

nívótlan ostobaságok.

nem tudom mi várható még ebből a könyvből, az atomfegyverek az egyetlen téma, amire azt mondanám, hogy ott a tudomány valóban masszív méretekben és célzottan a pusztítás szolgáltalába lett/van állítva. De még arra se mondanám, hogy az emberiségre egyértelműen negatív a hatása.

Lakos András dr. 2017.10.24. 12:30:47

@Amanitin3: A könyv szerzője is helyesbít egy a könyvvel kapcsolatban vele készített interjúban: Nem a tudomány "wrong", hanem adott esetben a tudósok. Hozzátenném Offit szavaival: mindennek ára van. Egy tudományos felfedezésnek lehetnek veszélyes, előre nem látható következményei.

Lakos András dr. 2017.10.24. 12:39:48

@Szilágyi András: @Pálfi_Zoltán: A 4000 év a könyvben szerepel, nem néztem utána, hogy hiteles-e. A téma szempontjából nincs jelentősége.

Lakos András dr. 2017.10.24. 12:50:41

@Amanitin3:
1. Narkolepszia. Amennyire én tudom, legalábbis a bakcina által kiváltott forma autoimmun eredetű agyi anyagcserezavar. Amikor az agyvelőgyulladás kifejezést használtam, azért tettem, mert az általánosan használt alvászavar nem írja le a betegség súlyosságát. Olyan, mint amikor a tripanosomiasist álomkórként írjuk le. A narkolepsziások nemcsak a hirtelen rájuk törő "alvástól" szenvednek, hanem kataplexiás rohamaik is vannak, és sok esetben psychiátriai kísérőtünetekkel is jár a betegség.
2. Az 1,45 milliárd dollár, mint a legnagyobb bevétel a könyvben szereplő adat, talán lemaradt, hogy évente volt ekkora a bevétel, de a könyvben sem szerepel. Nem néztem utána, hogy hiteles-e. De atlán nincs is túl nagy jelentősége...

Lakos András dr. 2017.10.24. 12:52:29

@Amanitin3:
Lemaradt a 3. pont. A cold turkeynek ez a magyarázata Offit szerint, és én is így tudom. Mi ebben (meg a többiben) a "butaság"?!

Lakos András dr. 2017.10.24. 13:05:09

@Amanitin3: Hány százmillió ember életminőségét javította drámaian az évtizedek folyamán?! Van erre adat?!
A narkotikumok csökkentik a fájdalmat, de egyre nagyobb adagokra van szükség a fájdalom csökkentésére, és végül a fájdalom erősebbé válik, mint amilyen valaha volt, és egyre súlyosabb következményei lesznek a droghasználatnak. Túl ezen, nyilván sokan csak élvezetből szoktak és szoknak rá a heroinra és társaikra (nem volt semmilyen fájdalmuk), viszont, ha megpróbálják elhagyni a szert, súlyos fájdalmaik lesznek. Talán nem kell elmagyarázni, milyen következményekkel jár rászokni a morfinszármazékokra. Ki tudja megszámolni hány esetben volt kedvező és hányban kedvezőtlen a droghasználat?

Karinthy-paradoxon · http://www.alltrials.net/ 2017.10.24. 14:20:08

@Lakos András dr.:
>"A könyv szerzője is helyesbít egy a
> könyvvel kapcsolatban vele készített
> interjúban: Nem a tudomány
> "wrong", hanem
> adott esetben a tudósok. "

De akkor a másik oldalnak is igaznak kell lennie.
Vagyis:

Nem a Tudomány "jó"/"rossz", hanem adott esetben a tudósok!

Egyébként a Tudósok rossz előrejelzők azzal kapcsolatban, hogy mit lehet vagy mit nem ....

Being Half-Rational About Pascal's Wager is Even Worse
lesswrong.com/lw/h8m/being_halfrational_about_pascals_wager_is_even/

Amúgy jó ez a könyvismertető.
Több ilyen kellene.
Legalábbis ami a tudomány felelősségéről is szólna...

"Responsible Research and Innovation (RRI) describes a research and innovation process that takes into account effects and potential impacts on the environment and society. "
en.wikipedia.org/wiki/Responsible_Research_and_Innovation

Írj nekünk! Kövess minket!

Kövess a Twitter-en 

Melléfogott az asztrológusod? Nem találsz már helyet az ágyadnak a földsugárzástól? Össze-vissza forog az Egely- kereked? Nem használt a macskádnak a homeopátiás bogyó?

Írd meg nekünk:
blog (kukac) szkeptikus.hu

Utolsó kommentek

  • Reactor: @Kovacs Nocraft Jozsefne: Pont ez a lényeg :))) Ha elég forró a cuccos, akkor a Carnot-tétel elmél... (2023.07.29. 22:19) Összeomlik a civilizációnk?
  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @Reactor: Milyen módokon tartod elképzelhetőnek a magmaerőművek működését? Nem tudom, miért ho... (2023.07.29. 21:52) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: @tesz-vesz: Tehát a magma erőművek nem működhetnek majd, me' jön a Carnot-tétel és megvuduzza majd... (2023.07.29. 17:09) Összeomlik a civilizációnk?
  • tesz-vesz: @Reactor: ja, csak a fideszes, tehát agyhalott kovács józsefné a carnot-tétellel cáfolná a geoterm... (2023.07.29. 09:33) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: Korábban a civilizációt csak egy világkatasztrófa tudta volna összedönteni. A globalizáció "áldáso... (2023.07.27. 21:42) Összeomlik a civilizációnk?
  • Utolsó 20

Híreink

Nincs megjeleníthető elem

Fórum

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

akupunktúra (2) áldoktor (1) álhírek (1) állampolgári tudomány (1) alternatív medicina (23) áltudomány (37) antibiotikum (1) apollo (1) aromaterápia (1) ásványok (1) asztaltáncoltatás (1) asztrológia (6) atomenergia (2) attila domb (1) átverés (14) aura (2) béky lászló (3) bioenergetika (5) biofoton (1) biológia (2) biologika (1) bioptron (2) biorezonancia (5) biotechnológia (8) boszniai piramisok (3) bulvár (1) butaság (7) bűvészet (9) callahan (1) cam (1) ChatGPT (1) chemtrail (3) civilizáció (1) clairvoyance (1) cod tea (5) confirmation bias (1) covid-19 (1) criss angel (1) csalás (4) csillagászat (6) cunami (1) darwin (5) demarkáció (1) diéták (1) douglas adams (1) dr. csabai zsolt (2) dr. csabai zsolt phd (1) echo tv (1) ECSO (1) egely (2) egészség (36) egészségnap (2) éghajlat (1) einstein (3) elektroszmog (1) életmód (4) energia (1) eric pearl (1) értem (3) érvelés (1) etnográfia (1) étrend kiegészítő (6) eugenika (1) evolúció (22) ezóbióökó (7) ezotéria (27) fakír (1) fals pozitív (1) fekete mágia (2) felmelegedés (2) fenntarthatóság (1) filozófia (13) finnugor (1) fizika (13) fogyasztóvédelem (12) földönkívüliek (2) földsugárzás (3) gelencsér andrás (1) gender (1) glifozát (1) gondolkodás (7) grafológia (2) grapefruit (3) grapefruitmag (1) grape vital (3) gyermeknevelés (1) gyógynövények (2) gyógyszerek (1) gyógyszeripar (1) HAARP (1) hagyományos kínai orvoslás (3) hamisítás (3) hétköznapi bölcsesség (1) hipotézis (1) hold (2) holokauszt (1) homeopátia (22) horoszkop (3) humor (7) idegtudomány (1) ideomotoros (1) idősek (1) india (1) influenza (1) ingyenenergia (4) integratív medicina (2) intelligencia (1) intelligens tervezés (12) james randi (3) japán (1) járvány (2) járványtagadás (1) jeti (1) jövőbelátás (2) jövőbelátók egyháza (1) jövőbe látás (2) józan ész (4) kanálhajlítás (2) kapcsolatteremtő gyógyítás (1) kígyóolaj (1) kísérlet (3) kiválasztott (4) klímaváltozás (7) klub (89) konferencia (9) kongresszus (10) könyv (13) koplalás (1) környezetvédelem (1) koronavírus (4) közgazdaságtan (2) közlekedés (1) kozmológia (2) kreacionizmus (2) kristályok (1) kritika (1) lászló ervin (2) lebuktatás (1) légköroptika (1) lenkei gábor (1) levitt (1) lifewave (2) lottó (1) lúgosítás (1) magfúzió (1) mágia (1) mágnes (5) magyar őstörténet (4) magyar történelem (3) marketing (3) mars (4) matematika (4) média (6) megerősítési torzítás (5) mellrák (1) mentalizmus (3) mesterséges intelligencia (2) meteor (1) mobiltelefon (1) mta (4) művészet (1) nasa (2) neurális hálózat (1) nyelv (6) nyílt levél (1) oktatás (4) oltásellenesség (3) oltások (2) önámítás (1) online kísérlet (3) orgon (1) örökmozgó (5) orvostudomány (12) őssejtfokozó (1) összeesküvés elmélet (5) otthonszülés (1) paleolit étrend (1) pálmalevél (1) pályázat (1) pandémia (1) parafenomén (3) parajelenségek (6) paródia (1) PCR (1) phenomenon (2) podcast (1) pozitív gondolkodás (1) prána (2) probiotikum (1) proving (1) pszí (5) pszichiátria (1) pszichológia (1) racionalitás (1) radiesztézia (3) rák (8) randi (3) rendezvény (13) rezsicsökkentő (1) richard dawkins (2) sci fi (3) seti (1) spiritizmus (2) steorn (1) sugárzás (3) számmisztika (3) székesfehérvár (2) szekta (1) szellemidézés (3) szerencse (1) sziget (5) szkeptikus (21) szólásszabadság (1) találmány (4) tantra (1) táplálkozás (5) távgyógyítás (2) technológia (15) telekinézis (1) telepátia (1) televízió (5) teremtés (3) teremtéstan (2) természetgyógyászat (28) termográfia (1) tesztek (3) történelem (14) tudomány (32) tudományos módszer (2) tudománytörténet (1) turizmus (1) ufo (5) új germán medicina (2) űrhajózás (2) uri geller (8) űrszonda (3) vágó (6) vakcinák (2) vallás (2) villanyóralassító (1) vita (1) vízautó (2) Wikipédia (3) x akták (1) Címkefelhő

Creative Commons

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása