Szkeptikus blog

A Szkeptikus Társaság tagjainak közös blogja

Mesterségesen gyártottak koronavírust Kínában?

raileonardo.png

"Mesterségesen gyártottak koronavírust Kínában" - állítja címében egy Youtube-videó, amelyet sokan megosztottak a facebookon is. Az eredetileg a Pesti Srácok által közölt videó valójában az olasz RAI televízió egyik, 2015-ös riportja, amely szerint kínai kutatók két vírus kombinálásával egy SARS-szerű kiméra vírust hoztak létre, amely emberi fertőzésre is képesnek bizonyult. Majd ezzel kapcsolatos véleményeket ismertet, melyek egy része veszélyesnek tartja a kutatást. A videót persze a mostani konteóhívők úgy értelmezik, hogy a jelenleg járványt okozó koronavírusról vagy hasonlóról van szó, mindenesetre bizonyítéknak tekintik arra, hogy a mostani koronavírus is mesterségesen készült. Pedig egész másról van szó.

 A 2015-ös tévériport egy 2015-ben a Nature Medicine folyóiratban publikált cikk nyomán készült, mely amerikai-kínai-svájci együttműködés eredménye, és szerzői többsége amerikai (a University of North Carolina kutatói). A cikk címe: "A SARS-like cluster of circulating bat coronaviruses shows potential for human emergence", amiből rögtön kítünik, hogy kutatás célja nem az volt, hogy direkt előállítsanak egy emberre veszélyes vírust, hanem hogy figyelmeztessenek arra, hogy denevérekben keringenek és fejlődnek olyan vírusok, amelyek könnyen átugorhatnak az emberi populációkra is. Denevérekben korábban azonosították az SHC014 nevű koronavírust, ami nagyon hasonlít a SARS vírusra, és gyanús volt, hogy emberre is veszélyes lehet, de ezt nem lehetett biztosan tudni - a kutatás célja az volt, hogy ezt megállapítsák.

natmedsars.png

De hogyan? A 2003-ban járványt okozó SARS vírussal kapcsolatos kutatások céljára korábban előállították a SARS-vírusnak egy olyan változatát, amely egerekben nagyon komoly, halálos kimenetelű betegséget okoz. Erre azért volt szükség, hogy az egéren mint állatmodellen tanulmányozhassák a vírus működését és a vakcinák és antivirális gyógyszerek hatásosságát. Ebbe az egéradaptált SARS vírusba ültették be az SHC014 denevérvírus tüskefehérjéjének (spike) génjét - ez az a fehérje, amely a gazdaszervezet légutaiban található ACE2 receptorokhoz kötődik, ezzel indítva a fertőzési folyamatot. A kiméra vírus előállításának célja tehát az volt, hogy egereken mint állatmodellen vizsgálhassák a denevérekben talált vírus betegségokozó képességét. A vírus pedig valóban megbetegítette az egereket. Majd a vírust emberi légúti sejtek tenyészetén is tesztelték, és azokat is sikeresen megfertőzte és szaporodott bennük. Ilyen "kiméra" vírusok egyébként a természetben is gyakran létrejönnek rekombinációs események által, tehát a kutatók által létrehozott vírus természetes úton is könnyen kialakulhatott volna. A kutatás tehát igazolta, hogy a denevérekben talált koronavírus veszélyes lehet az emberre, és mellékesen a szerzők arra is figyelmeztetnek, hogy mutációk és rekombinációk révén a denevérben kialakulhat olyan vírus, amely közvetlenül is átugorhat emberre, nem szükséges köztes gazdaszervezet hozzá.

A kutatás célja tehát nem az volt, hogy biológiai fegyvert állítsanak elő, hanem hogy megmutassa a denevérekben előforduló és gyorsan fejlődő vírusok emberre jelentett veszélyét, és bemutasson egy módszert arra, hogy hogyan lehet a potenciálisan veszélyes vírusok felbukkanását előre jelezni.

Fel lehet persze vetni, hogy az efféle kutatások eleve veszélyesek lehetnek - valóban előfordulhat, hogy ha nem tartják be szigorúan a biztonsági protokollokat, akkor egy ilyen kutatási célú vírus a laborból kiszabadulhat. Azonban a szabályok betartásával ez a veszély minimális, ugyanakkor a vírusok kutatása rendkívül fontos éppen a potenciális járványok megelőzése és a rájuk való gyors reagálás érdekében.

És mi köze van a 2015-ben előállított kiméra vírusnak a jelenleg járványt okozó koronavírushoz, a SARS-CoV-2-höz? Egyáltalán semmi. A SARS-CoV-2 nem az egéradaptált SARS vírusvázra alapul, sem pedig egyetlen ismert, laboratóriumokban használt vírusvázra, az SHC014 denevérvírushoz sincs köze. Mi több, semmilyen jele nincs annak, hogy mesterséges konstrukció lenne. Már több publikáció vizsgálta részletesen a vírust ebből a szempontból (pl. ez és ez), és megállapította, hogy természetes eredetű. Legközelebbi ismert rokonától, a RaTG13 denevér-koronavírustól véletlenszerűen elszórt mutációkban különbözik, és bár tüskefehérjéje bizonyos részleteiben a tobzoskában talált egyik koronavíruséhoz hasonlít, ez is létrejöhetett mutációk vagy természetes úton történő rekombináció által. Azt viszont továbbra sem tudjuk, hogy mi volt az a gazdaszervezet, amiben a vírus végső formája kialakult, és hogy hogyan fertőzött meg embert. Vannak olyan vélekedések, hogy a természetes denevérvírusokat tanulmányozó kínai kutatóintézetekben is bekövetkezhetett ilyen baleset, ha nem voltak elég elővigyázatosak - ezt a jelenlegi adatok alapján nem lehet teljesen kizárni, de bizonyíték sincs rá. Az viszont nagy bizonyossággal kizárható, hogy a vírus mesterségesen tervezett, laboratóriumban kutatási célra vagy biológiai fegyverként előállított konstrukció lenne.

A bejegyzés trackback címe:

https://szkeptikus.blog.hu/api/trackback/id/tr9115598704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnightcoder2 2020.04.09. 12:09:06

Ha már konteó, nem hiszem hogy a nagyobb országokban, Pl. amcsik, oroszok, ne lennének olyan katonai kutatóintézetek amik ilyesmivel foglalkoznak. És Pl. az amcsikból simán kinézem hogy így próbálták meg visszavetni a kínaiak fejlődését, csak aztán "picit" elszámolták a következményeket.

Argus_ 2020.04.09. 12:38:24

" ... A kutatás célja tehát nem az volt, hogy biológiai fegyvert állítsanak elő, hanem hogy megmutassa a denevérekben előforduló és gyorsan fejlődő vírusok emberre jelentett veszélyét ..."

Zseniális. Tehát Kína kifejlesztett egy vírust, hogy bizonyítson valamit, majd lefertőzte saját országának kellős közepét.

Fantasztikus lángelme jöhetett rá erre! Hiába mindent megfejtenek az okosok!

Tisztességes Természettudomány 2020.04.09. 12:58:49

A vírus mesterséges vagy természetes eredete mostani tudásunk szerint kiolvasható a vírus genomjából. A genom azt mondja nekünk, hogy a vírus természetes eredetű.

Az utolsó bekezdéssel ellentétben azonban nem zárnám ki, hogy a vírus emberre való átterjedése nem szándékos esemény volt. Igaz, bizonyítani sem lehet.

- Elvileg tudjuk, melyik vírus terjedhet át emberre az állatokról. Vagy legalább sejtjük.
- Elvileg megvan a lehetőség, hogy emberekkel kísérletezzenek Kínában, ahol az emberélet nem drága.
- Elvileg végbemehetett egy olyan kísérlet, vagy kísérletsorozat, ahol több, állatokban tenyésző vírus "átugrását" próbálták elősegíteni labor körülmények között.

Az elvi, tudományos lehetősége megvan, kérdés, hogy el tudjuk-e fogadni azt, hogy morálisan valaki idáig merészkedik a kísérletekben. Elnézést kérek, én a huszadik századi embertelenségek óta el tudom képzelni, hogy akár Kína, akár az USA, akár más "civilizált" országok idáig merészkednének.

scavengario 2020.04.09. 13:04:34

@Argus_: Ezt a részt olvastad?
"És mi köze van a 2015-ben előállított kiméra vírusnak a jelenleg járványt okozó koronavírushoz, a SARS-CoV-2-höz? Egyáltalán semmi. A SARS-CoV-2 nem az egéradaptált SARS vírusvázra alapul, sem pedig egyetlen ismert, laboratóriumokban használt vírusvázra, az SHC014 denevérvírushoz sincs köze. "

scavengario 2020.04.09. 13:09:42

@midnightcoder2: "És Pl. az amcsikból simán kinézem hogy így próbálták meg visszavetni a kínaiak fejlődését, csak aztán "picit" elszámolták a következményeket. "

Persze, mert a virológusok és a matematikai modellek, amik most is pontosabbak, mint a hivatalos jelentések, akkor nem álltak rendelkezésre. Ja, de.
Inkább tűnik ez véletlennek, mint tervezettnek. Ráadásul már jó ideje nem volt járvány, miközben sokkal zsúfoltabban élünk. Sőt, valahol láttam az okosokat nyilatkozni, hogy ez még csak a kezdet, 30-50 évente felbukkanhat új járvány, ha nem változtatunk a jelenlegi életmódon.

dare 2020.04.09. 13:18:59

Oké, akkor adjunk még muníciót ennek a konteónak.
Kína a Nagy Testvér hazája, a nép szabad akarata blokkolva van benne. Nyugaton látszólag más a helyzet, irányított szabad akaratról beszélünk (bár erre sokan hangosan anyáznak egyet azok közül, akiknek az akarata maradéktalanul érvényesül benne).

Kinek jó az, ha minél tovább tombol a vírus?
Kínának jó, mert rengeteg árut exportál a világ bármely pontjára.
Az amiknak azért nem jó, mert ebbe most belebukott Bernie, és nincs kizárva az sem, hogy a koronavírust kínai vírusként emlegető Trump is bele fog, aki folyton szítja a tüzet ezzel a make it Amerika hülyeséggel. Ha Trumpot újraválasztják, az 100%, hogy felerősítené a gazdasági versengést Kínával.
Ezt kockáztatni felelőtlenség lenne Kína részéről.
A "demokrata" Biden a legjobb a 3 (már csak 2) jelölt közül, mert a felszínesség megtartása vele lesz talán a legkönnyebb.
Mi a jobb Kínának, egy egységes unió, vagy egy tagállamonként minél inkább bezárkózó unió?
Az utóbbi, minél több tagállam, annál több piac, akiket így bármilyen előnytelen üzletre rá lehet venni így.
Az orosz-kínai gazdasági (ami lehet fegyveres) háborút nagyon sok geopolitikai szakértő tartja lehetségesnek.
Kínának az a jó, ha minél kevesebb szövetségest talál Oroszország maga mellé, ha széttagolt, bezárkózó országokat kapunk a vírus után, erre minden esély meg is lesz neki.
Az Új Selyemút a Közel-keletre is szintén Kína gazdasági növekedéséhez járul hozzá.
Minél inkább kiszorulnak az amik és az oroszok, annál több lehetőség lesz nekik a terjeszkedéshez.

Ezek után ki lesz az, aki kimegy aláíratni Hiszi a piszivel a papírt, majd itthon meglengetve a békét hoztam el szólamot hangoztatni, igaz barátságot tovább színlelve egy ilyen hatalommal?
A válasz: mindenki.
Ha már konteó, akkor ne csak ilyen "nagy bizonyossággal kizárható" dolgokat említsünk. ;D

midnightcoder2 2020.04.09. 13:35:18

@dare: "Kínának jó, mert rengeteg árut exportál a világ bármely pontjára."

Miért is jó annak aki a világ műhelye, ha megdöglenek a vásárlói ? Szerintem, ha valami rohadtul nem hiányzott a kicsi kínaiaknak, akkor az ez.

"Az amiknak azért nem jó, mert ebbe most belebukott Bernie"
Ha valami jó ebben az amcsiknak, akkor az ez.

"Mi a jobb Kínának, egy egységes unió, vagy egy tagállamonként minél inkább bezárkózó unió?"

Kínának a fizetőképes unió a legjobb. És az Unió most egy jó darabig jóval kevésbé lesz az. Lehet, hogy ez lesz az első látványos jele Európa bukásának. És ez a kicsi kínaiaknak sem annyira vidám.

"Kínának az a jó, ha minél kevesebb szövetségest talál Oroszország maga mellé"
Valahogy nem azt láttam az utóbbi 10 évben, hogy az EU annyira Oroszország mellé állt volna bármiben is. Egy Kína vs Oroszország konfliktusban sem valószínű hogy az oroszokat támogatnák, hacsak USA vagy Izrael így nem dönt, aminek megint csak kicsi az esélye.

dare 2020.04.09. 13:47:42

@midnightcoder2: Mintha nem tudnád hogyan épülnek fel a kommunita rendszerek.
Nagy ívből tesznek a kicsi kínaiakra.

Nem igazán, egy Bernie úgy kellett volna az amcsiknak, mint egy falat kenyér.
Nem most, már sokkal korábban.

A gazdasági kapcsolatokkal minden tagállam fizetőképes lesz.
Nem teljes bezárkózásról beszélek szögesdróttal meg koponyákkal a határokra.

Ez pedig kiszámíthatatlan, hogy éppen akkor mik lennének az érdekek.
Soha nincs olyan, hogy soha.
Akármi is látszik most.

sZulamith 2020.04.09. 14:08:25

Nem hiszek a szándékosságban, mert ma már nincs távolság. Abban viszont igen, hogy a nagy elmék, - nem akarattal - kiszabaditották a virust.

steery 2020.04.09. 14:22:41

1. A japán Akira című 1988-as anime filmben szerepel, hogy a 2020-as tokiói olimpia az országot sújtó vírusos járvány miatt elmarad.
2. A 2013-as Dr. Creep Pandemic videoklipben az előadó közli: 2020 koronavírussal.
nuus.hu/zene/0407/sose-talalnad-ki-mi-josolta-meg-a-koronavirust-het-eve/
3. Rihanna 2016-os ANTIdiaRy című videoklipjében precízen megjósolja előre, képi formákban, szimbolikusan a járványt.
videa.hu/videok/film-animacio/korona-virus-elorejelzo-rihanna-klipp-brei-iras-satanizmus-9X8rv2aK6gDee4bL?fbclid

Na most ha egy ilyen lenne: az véletlen. Ha kettő: egybeesés. Ha három: összeesküvés. Innentől kezdve süketelhetnek a szakemberek, amit akarnak, az Isten se mossa le semmilyen fertőtlenítőszerrel a tudósokról, hogy ez az egész járvány szándékos, megtervezett folyamat, aminek célja a túlnépesedett és túlfogyasztó emberiség megnyirbálása és visszafogása a földi ökoszisztéma megmentése érdekében. És persze azért, hogy átrendezhessék a hatalmi viszonyokat, a legújabb világrendnek megfelelően.

CleanYourRoom 2020.04.09. 14:29:35

Az egész poszt megbukik ebben az egy bődületesen ostoba mondatban:
"A kutatás célja tehát nem az volt, hogy biológiai fegyvert állítsanak elő, hanem hogy megmutassa a denevérekben előforduló és gyorsan fejlődő vírusok emberre jelentett veszélyét, és bemutasson egy módszert arra, hogy hogyan lehet a potenciálisan veszélyes vírusok felbukkanását előre jelezni."

Akkor itt mi számít a siker kritériumának, ha mondjuk szerkesztenek a denevérvírusból egy olyan változatot, ami képes az embert is megfertőzni, akkor sikerült bemutatniuk, hogy a denevérekben előforduló vírusok emberre is veszélyt jelentenek?
Lol, te olvasod egyáltalán, miket írsz?

Mellesleg nem a kínai eredet az egyetlen elmélet, de úgy látszik, az amerikai Fort Detrick-es katonai vegyifegyver-laborról még csak írni sem szabad egyelőre.

nyisziati 2020.04.09. 14:53:42

@sZulamith: én se gondolnám, hogy szándékos lenne.
Kb. olyasmit tudnék elképzelni, hogy amint az oroszoknak Csernobil volt a nagy balesetük, a kínaiaknak meg Vuhan, pontosabban az ottani BSL-4-es laboratórium.

És ne felejtsük el, hogy a 2002-es SARS is onnan származott. Tehát már nem olyan nagy konteó, ha az ember azt mondja, ez bizony nem volt véletlen.

Lehet, hogy nem SZÁNDÉKOS, de VÉLETLEN baleset simán történhetett.

kvadrillio 2020.04.09. 14:56:04

jahhh......a vérnyomásnak is 120-nak kell lennie, mert így tudják eladni a vérnyomáscsökkentőket, meg a statinokat., a magasabb koleszterinszint miatt HAZUDNI TUDNI KÖLLL !
oroszhírek az usát mondják koronagyártónak ! :O)))

midnightcoder2 2020.04.09. 15:19:42

@dare: "Nem igazán, egy Bernie úgy kellett volna az amcsiknak, mint egy falat kenyér."

Ja, akkor õk is olyan fos hely lennének mint Európa.

dare 2020.04.09. 15:40:19

@midnightcoder2: Ugyan már, nem is olyan rossz ez.
Nekem is erős fenntartásaim voltak vele szemben, simán el tudtam volna rajta is képzelni egy én is latino, vagy én is afroamerikai vagyok pólót. ;D
De mint ahogy említettem, nem most lett volna rá szükség, hanem már sokkal korábban.
Most a helyzetre való tekintettel én is Trumpra szavaznék, akkor is, ha csak ketten maradtak volna.

Szilágyi András 2020.04.09. 16:03:20

@steery: 1. Nem igaz. A filmben nincs szó semmilyen járványról, és az olimpia lefújása sem történik meg benne. Ld. www.politifact.com/factchecks/2020/mar/13/viral-image/japanese-film-akira-did-not-predict-coronavirus-ou/

2. Dr. Creep saját bevallása szerint is véletlen egybeesés, a dalszöveg mindenféle vírust említ, és a 2020-2030 időszakot jelentőségteljesnek tartotta. Facebook-oldalán írja: "There was already 6 or so coronaviruses in 2013 when the Pandemic song was created. And 2020-2030 was just significant years to me, as well as many other people that are educated on these esoteric topics.. To me, the lyrics are just more of a coincidence than a prediction as I don't feel I predicted anything just rapped about what I was watching."

3. Színtiszta belemagyarázás. Senki nem gondolta, hogy a klip egy járványról szólna. Valójában Rihanna életrajzi ihletésű alkotása, a szemet takaró korona olyasmire utal, hogy elvakítja a siker.

igazi hős 2020.04.09. 16:52:12

@midnightcoder2: Bernie olyan húzónév, mint Gyurcsány, tuti Trump újrázás lett volna.

flydomi 2020.04.09. 17:05:55

Vegul is az elmult 2-3 evtizedben csak Kinabol jott az osszes ujfajta virus.....Kivetel az ebola,amit gyorsan "semlegesitettek".Valszeg ott hibaztak,amit pont nem akartak Europaba kuldeni......
Hozze kell szokni,hogy ez a jovo "haboruja".
Remeljuk,hogy egyszer Kina elszamitja magat,es akkor a virus,amit piacra dobtak,szepen kinyirja oket. :))

haXXor 2020.04.09. 17:14:11

Nagyon beteg kommentek. Régóta mondom, nem a vírusba halsz bele, hanem az emberi butaságba...

Göntér László 2020.04.09. 17:19:28

A korona vírus megjelenésével olyan világméretű félelem jelent meg az egész világon, ami mindenütt a túlvilági eseményektől való félelmeket pótolja. Ezért, feltételezem, hogy az ideológiai globalizmus erősödni fog. Bizonyára ennek a világvallásnak, ugyanúgy lesznek helyi "prófétái", mint bármelyik másik vallásnak. Akik most valamilyen vezető pozícióban vannak, feltehetően az új vallásnak is képviselői lesznek. Az előidézés, vagy az adódó alkalom kihasználása, a végeredményen nem változtat.

kvadrillio 2020.04.09. 17:21:05

ORBÁN....Elkésett csomag

Az elemzők szerint ez a visszaesés magasabb, mint a régió legtöbb országában, aminek két fő oka van. Az egyik a magyar gazdaság különösen erős beágyazottsága a nemzetközi termelési láncokba, ami kiváltképp sérülékennyé teszi. Másrészt, míg a többi országban gyorsan, már március végén jelentős méretű költségvetési mentőcsomagokat vezettek be, addig a magyar mentőcsomag több hetet késett, és mérete is csekély - írja a Kopint-Tárki, hozzátéve, hogy már ami közvetlenül és jó időben a válság drámai hatásának a tompítását, a vállalatok túlélését és munkaerő-megtartó képességének támogatását érinti. A kutatók szerint a bevezetendő 70%-os bértámogatás nem vonatkozik a rendelésük több mint 50%-át elvesztő cégekre, holott sok ilyen van és még több lesz. "Másrészt az eddig ismert magyar mentőcsomagból kimaradt a teljesen jövedelem nélkül maradt széles rétegek megsegítése, ami tovább erősíti a fogyasztás amúgy is drámaian romló trendjét" - írja az elemzés. Becslésük szerint 2020-ban a fogyasztás 4-5%-kal,a bruttó állóeszköz-felhalmozás pedig 6-7%-kal csökkenthet.Az ipar termelése 10-11,az építőiparé 5% körül zsugorodhat,az elmúlt években gyors ütemben bővülő szolgáltatásoké pedig 4-5%kal. Elszálló hiány A 2020-as költségvetés GDP-arányos hiánya a tervezett 1 százalék helyett 5,4 százalék lesz. (A kormány most 2,7 százalékot tervez.) Az egyenlegromlás döntően arra vezethető vissza, hogy 5,5 százalékkal csökken a GDP az alapforgatókönyv szerint, ami önmagában 4,4 százalékponttal növeli hiányt. "Ennek a fele a foglalkoztatáshoz kapcsolódó adó- és járulékbevételek visszaeséséből fakad, a másik fele pedig a fogyasztási adók és a vállalati befizetések csökkenéséből, illetve az idei büdzsét terhelő álláskeresési járadékok emelkedéséből" - írja a Kopint-Tárki. Az eddig bejelentett konkrét kormányzati gazdaságélénkítő intézkedések együttesen a GDP 0,9 százalékát érik el. A 9200 milliárd forintos bejelentett csomag túlnyomó része ugyanis olyan támogatás, amely vagy a bankrendszerre "tolja a terheket", vagy pedig jövőbeli beruházástámogatási alapok felállításáról szól. A felhasznált költségvetési források pedig jelentős részben átcsoportosításból származnak és nem új források bevonását jelentik. A költségvetési hiány emelkedése, a gazdaság visszaesése és a forint árfolyamának gyengülése következtében az adósságráta a tavaly év végi 66,3%-ról az év végére 73,9%-ra emelkedhet, áll a prognózisban.

Szilágyi András 2020.04.09. 17:22:04

@flydomi: A MERS se Kínából jött, a H1N1 sem, a Zika sem, a Nyugat-nílusi vírus sem, stb.

Világít a torony 2020.04.09. 17:58:47

Ez az írás egy öntökön szúrással ér fel. A mentegetési szándék pont arra irányít, hogy a vírus nem az anyatermészet ölén mutálódott, hanem attól elzárva, egy laborban.

Szilágyi András 2020.04.09. 18:41:48

@Világít a torony: igen, a kemtrélre is az a bizonyíték, hogy annyira tagadják.

Garviel Loken 2020.04.09. 20:11:40

@haXXor: legalább látják a szkeptikusok, hogy mekkora feladat áll előttük. Az index címlap garancia a keretének megjelenésére.

kéki béla 2020.04.09. 21:34:48

@kvadrillio: ja, és ezért tudja kimutatni a szív ultrahangos vizsgálata, hogy már hosszabb ideje fennáll a magasvérnyomás.

Fritz Gerlich 2020.04.09. 22:00:32

Valamelyik nagyhatalom biológiai laborja áll az egész mögött. A SARS-CoV-2 nem a véletlen műve. Ezt valahol rendelésre készítették, csak a cél kétséges. De abból, hogy épp Kína kellős közepén, a világ legnépesebb államának belsejében szabadították el mégis csak arra utal, hogy eredetileg Kínának szánták.

Aztán elszabadult és éppen ott kezdett pusztítani, ahol nem akarták. Reméljük tanultak belőle. Túl kicsi ez a bolygó ahhoz, hogy biológiai - kémiai - atom vagy egyéb tömegpusztító fegyverekkel támadjanak egymásra.

HaCS 2020.04.10. 08:45:31

Nos az idézett cikk itt található:

www.nature.com/articles/nm.3985

Az kétségtelen, hogy a Kína a 2010-es években több magas szintű biológiai kutatólabort nyitott. Az is tudvalevő, hogy (a 2003-as SARS járvány miatt) egyik fő kutatási irányuk a koronavírus genomok.
Eddig a tények.

Amíg nem egyértelműen bizonyított, hogyan is zajlott ez le, addig minden elmélet ugyanannyira... elmélet. Sem nem igaz, sem nem hamis. A konteóknak épp az a lényege, hogy olyan elméletek, melyek tudományos megközelítésre alkalmatlanok(!). Nem cáfolhatók, és ebből egyenesen következik, hogy nem is bizonyíthatóak. Az elme játékai.

MEDVE1978 2020.04.10. 11:17:12

Van viccessebb popculture utalás / "jóslat" is:

Dean Koontz biológiai fegyverről és Wuhanról ír egy 1981-es regényében. en.wikipedia.org/wiki/The_Eyes_of_Darkness

MEDVE1978 2020.04.10. 11:28:45

Van egy olyan közmondás, hogy attól még, hogy paranoid vagy, nem biztos, hogy nem üldöznek.

Rengeteg olyan összeesküvéselmélet volt a korábbi évtizedekben, amiről később kiderült, hogy igaz. Ott van mondjuk az amerikai MKULTRA, amit évtizedekig tagadott az amerikai kormány. Ott vannak a titkos, saját katonákon végzett kanadai kísérletek, a szifilisz kísérlet a négereken stb.

Nem túlságosan elrugaszkodott a valóságtól az, hogy a kínaiak kifejlesztették ezt a vírust, aztán elkúrták. Bár nem is túl valószínű, viszont azt el kell ismerni, hogy ha:
1. Kifejlesztenek egy vírust, utána valami "elromlik" és kijut;
2. Nem sikerül korlátozni a terjedést;

Akkor ugyanígy lekaranténoznák, illetve valami hasonló fedősztorit kreálnának köré. (Azt senki sem fogja beismerni, hogy kísérletezgetett biológiai fegyverekkel / veszélyes vírusokkal, utána meg elcseszte és kijutott).
Persze ez most nem sokat számít, mert a gyógyításához / vakcinák gyártásához ez nem segít hozzá.

midnightcoder2 2020.04.10. 11:50:56

@dare: Trump is legalább akkora hülye mint Bernie. Viszont rá tényleg szükség lett volna vagy 30 évvel ezelőtt. De most már többet árt mint használ.

HARP3R 2020.04.10. 12:02:56

@Fritz Gerlich: Az USA vagy Oroszország áll mögötte. Másnak nincs akkora tudományos és technikai kapacitása, hogy kifejlesszen egy ilyen vírust, aminek aztán a Kínába való becsempészését is meg kell oldania.

Amerika egy ideje érdekellentétben áll Kínával több területen is: hitelek, felségterületek (a Dél-kínai tengeren), gazdasági versengés, Észak-Korea ügye, bankvilág ... stb, stb. Washington úgy vélhette, egy vírus - mely nem okoz tömeges halált, ám a gazdaságot tönkreteszi - egy időre visszavetheti Kínát.

Meg is lépték: a SARS-CoV-2 vírust létrehozva, majd Vuhanba csempészve megpróbálták Kína válságba kergetését. Csak azzal nem számoltak, hogy a globalizáció már olyan szinten van, hogy a Föld bármely pontjáról Európába és Amerikába juthat egy fertőzés alig egyetlen hónap alatt.

mortullus 2020.04.10. 12:29:29

@HARP3R: Gondolod, hogy az amerikaiak ilyen hülyék lettek volna? Ha már megvan a technológiai hátterük egy ilyen vírus elkészítéséhez, becsempészéséhez, a járvány elindításához, de nem modellezték le, hogy kb. mennyi idő alatt fog visszajutni az USÁ-ba? Oroszországnak sem hiszem, hogy érdeke lett volna ez, mert bár tudják, hogy Kínának fáj a foga a kelet-Szibériai területekre, ők is könnyen kiszámolhatták előtte, hogy az alacsony olajár miatt padlót fognak.

SOS Hungaria · https://katakombablog.com/ 2020.04.15. 04:01:37

Ha mesterséges a vírus, akkor a gyártó megcsinálta az ellenszerét is. Ahogy a nép is mondta: "aki rontani tud, gyógyítani is tud" - és fordítva.

BewareOfTheBoogeyMan 2020.09.04. 09:10:53

Azért sok a véletlen pont egy hasonló tesztelés és pont véletlen 101 év telt el a a világháborús spanyolnátha óta amikor hasonló példa nélküli intézkedéseket hoztak karantén és maszk viselés ez a sok véletlen már gyanús persze minden csak a véletlen műve :))))

Írj nekünk! Kövess minket!

Kövess a Twitter-en 

Melléfogott az asztrológusod? Nem találsz már helyet az ágyadnak a földsugárzástól? Össze-vissza forog az Egely- kereked? Nem használt a macskádnak a homeopátiás bogyó?

Írd meg nekünk:
blog (kukac) szkeptikus.hu

Utolsó kommentek

  • Reactor: @Kovacs Nocraft Jozsefne: Pont ez a lényeg :))) Ha elég forró a cuccos, akkor a Carnot-tétel elmél... (2023.07.29. 22:19) Összeomlik a civilizációnk?
  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @Reactor: Milyen módokon tartod elképzelhetőnek a magmaerőművek működését? Nem tudom, miért ho... (2023.07.29. 21:52) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: @tesz-vesz: Tehát a magma erőművek nem működhetnek majd, me' jön a Carnot-tétel és megvuduzza majd... (2023.07.29. 17:09) Összeomlik a civilizációnk?
  • tesz-vesz: @Reactor: ja, csak a fideszes, tehát agyhalott kovács józsefné a carnot-tétellel cáfolná a geoterm... (2023.07.29. 09:33) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: Korábban a civilizációt csak egy világkatasztrófa tudta volna összedönteni. A globalizáció "áldáso... (2023.07.27. 21:42) Összeomlik a civilizációnk?
  • Utolsó 20

Híreink

Nincs megjeleníthető elem

Fórum

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

akupunktúra (2) áldoktor (1) álhírek (1) állampolgári tudomány (1) alternatív medicina (23) áltudomány (37) antibiotikum (1) apollo (1) aromaterápia (1) ásványok (1) asztaltáncoltatás (1) asztrológia (6) atomenergia (2) attila domb (1) átverés (14) aura (2) béky lászló (3) bioenergetika (5) biofoton (1) biológia (2) biologika (1) bioptron (2) biorezonancia (5) biotechnológia (8) boszniai piramisok (3) bulvár (1) butaság (7) bűvészet (9) callahan (1) cam (1) ChatGPT (1) chemtrail (3) civilizáció (1) clairvoyance (1) cod tea (5) confirmation bias (1) covid-19 (1) criss angel (1) csalás (4) csillagászat (6) cunami (1) darwin (5) demarkáció (1) diéták (1) douglas adams (1) dr. csabai zsolt (2) dr. csabai zsolt phd (1) echo tv (1) ECSO (1) egely (2) egészség (36) egészségnap (2) éghajlat (1) einstein (3) elektroszmog (1) életmód (4) energia (1) eric pearl (1) értem (3) érvelés (1) etnográfia (1) étrend kiegészítő (6) eugenika (1) evolúció (22) ezóbióökó (7) ezotéria (27) fakír (1) fals pozitív (1) fekete mágia (2) felmelegedés (2) fenntarthatóság (1) filozófia (13) finnugor (1) fizika (13) fogyasztóvédelem (12) földönkívüliek (2) földsugárzás (3) gelencsér andrás (1) gender (1) glifozát (1) gondolkodás (7) grafológia (2) grapefruit (3) grapefruitmag (1) grape vital (3) gyermeknevelés (1) gyógynövények (2) gyógyszerek (1) gyógyszeripar (1) HAARP (1) hagyományos kínai orvoslás (3) hamisítás (3) hétköznapi bölcsesség (1) hipotézis (1) hold (2) holokauszt (1) homeopátia (22) horoszkop (3) humor (7) idegtudomány (1) ideomotoros (1) idősek (1) india (1) influenza (1) ingyenenergia (4) integratív medicina (2) intelligencia (1) intelligens tervezés (12) james randi (3) japán (1) járvány (2) járványtagadás (1) jeti (1) jövőbelátás (2) jövőbelátók egyháza (1) jövőbe látás (2) józan ész (4) kanálhajlítás (2) kapcsolatteremtő gyógyítás (1) kígyóolaj (1) kísérlet (3) kiválasztott (4) klímaváltozás (7) klub (89) konferencia (9) kongresszus (10) könyv (13) koplalás (1) környezetvédelem (1) koronavírus (4) közgazdaságtan (2) közlekedés (1) kozmológia (2) kreacionizmus (2) kristályok (1) kritika (1) lászló ervin (2) lebuktatás (1) légköroptika (1) lenkei gábor (1) levitt (1) lifewave (2) lottó (1) lúgosítás (1) magfúzió (1) mágia (1) mágnes (5) magyar őstörténet (4) magyar történelem (3) marketing (3) mars (4) matematika (4) média (6) megerősítési torzítás (5) mellrák (1) mentalizmus (3) mesterséges intelligencia (2) meteor (1) mobiltelefon (1) mta (4) művészet (1) nasa (2) neurális hálózat (1) nyelv (6) nyílt levél (1) oktatás (4) oltásellenesség (3) oltások (2) önámítás (1) online kísérlet (3) orgon (1) örökmozgó (5) orvostudomány (12) őssejtfokozó (1) összeesküvés elmélet (5) otthonszülés (1) paleolit étrend (1) pálmalevél (1) pályázat (1) pandémia (1) parafenomén (3) parajelenségek (6) paródia (1) PCR (1) phenomenon (2) podcast (1) pozitív gondolkodás (1) prána (2) probiotikum (1) proving (1) pszí (5) pszichiátria (1) pszichológia (1) racionalitás (1) radiesztézia (3) rák (8) randi (3) rendezvény (13) rezsicsökkentő (1) richard dawkins (2) sci fi (3) seti (1) spiritizmus (2) steorn (1) sugárzás (3) számmisztika (3) székesfehérvár (2) szekta (1) szellemidézés (3) szerencse (1) sziget (5) szkeptikus (21) szólásszabadság (1) találmány (4) tantra (1) táplálkozás (5) távgyógyítás (2) technológia (15) telekinézis (1) telepátia (1) televízió (5) teremtés (3) teremtéstan (2) természetgyógyászat (28) termográfia (1) tesztek (3) történelem (14) tudomány (32) tudományos módszer (2) tudománytörténet (1) turizmus (1) ufo (5) új germán medicina (2) űrhajózás (2) uri geller (8) űrszonda (3) vágó (6) vakcinák (2) vallás (2) villanyóralassító (1) vita (1) vízautó (2) Wikipédia (3) x akták (1) Címkefelhő

Creative Commons

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása